Jordán v Táboře je přerybněný. Chystá se velký výlov, který má zlepšit kvalitu vody

26. srpen 2019 07:26

Tábor řeší kvalitu vody v rybníku Jordán. V nejstarší údolní nádrži ve střední Evropě teď žije minimálně šestkrát víc ryb, než je obvyklé, ukázal průzkum Biologického centra Akademie věd. Odborníci doporučují většinu ryb odlovit.

Sedmnáctiletý rybář Mikuláš potvrzuje, že v Jordánu je ryb opravdu hodně, takže od vody vždycky nějaký úlovek odnese. „Nejčastěji malé perlíny a oukleje, to jsou takové klasické kaprovité ryby, které jsou všude,“ říká.

A právě kaprovité ryby v Jordánu jasně dominují. Podle Jiřího Peterky z Biologického centra Akademie věd se jedná o býložravé nebo všežravé ryby, které požírají zooplankton důležitý pro udržování biorovnováhy v nádrži.

„Tím, že tyto druhy jsou tam velmi početné a zooplankton konzumují, dochází k negativním vlivům na kvalitu vody. Ta se spíše blíží spíše kvalitě vody v produkčních rybnících,“ dodává Jiří Peterka a jeho slova potvrzuje i pohled na zelenou hladinu Jordánu.

Čtěte také

Studie prokázala, že je Jordán přerybněný. Na jeden hektar vodní plochy připadá zhruba 300 kilogramů ryb. „Z hlediska udržení dobré kvality vody bychom se potřebovali dostat k hodnotě kolem 50 kilogramů na hektar, ideálně ještě méně. To znamená, že rybí obsádku v nádrži Jordán je z tohoto pohledu třeba výrazně zredukovat,“ uvádí Jiří Peterka.

Rybáři proto chystají odlovy, při kterých budou využívat hlavně elektrické vlečné sítě. Podle mluvčího města Luboše Dvořáka je s nimi ale třeba počkat, až skončí koupací sezóna. „Bylo by nepříjemné, kdyby se odlov uskutečnil mezi koupajícími se plavci, takže termín je stanoven na přelom září a října,“ říká.

Český rybářský svaz se jako uživatel revíru v současnosti nechce k výsledkům ichtyologického průzkumu na Jordánu vyjadřovat. Podle předsedy jihočeské pobočky Karla Korandy tak učiní až po plánovaném odlovu ryb.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související