Letní Jazzová noc ve Vydří (i s jindřichohradeckou předehrou) se vrací. A opět s velkými muzikanty

22. červenec 2022

Začalo to jednoho letního dne na konci minulého tisíciletí ve vesnici Vydří u Jindřichova Hradce. Na chalupě se tam sešli tři kamarádi – Tony Viktora, Tomáš Kleník a Ladislav Kopecký. Dohromady je dala muzika a společně se spolu toulali a ve volném čase hráli po nejrůznějších pražských barech.

Na chalupu si přijeli odpočinout a samozřejmou součástí jejich představ o odpočinku byla místní hospoda U Jána Pána. Vzali nástroje a šli na pivo. S chutí na pivo se dostavila i chuť si jen tak pro sebe zahrát.

Prázdná nedělní odpolední hospoda se brzy začala plnit lidmi, které muzika přilákala. No, a příští rok už byla na světě Jazzová noc ve Vydří. Velmi milá hudební akce díky doktoru Miloslavu Paulíkovi expandovala i do blízkého Jindřichova Hradce.

Od té doby až do roku 2018 se v létě konal vždy v pátek jazzový koncert v Jindřichově Hradci, v jezuitské koleji v Muzeu fotografie a moderních obrazových medií, a následující sobotní večer se stejnými účastníky pak patřil Jazzové noci ve Vydří, v hospodě u Jána Pána. Ta byla koncem roku 2011 zavřena, a tak se na pár let sobotní Jazzová noc přesunula do sousední Lásenice.

Čtěte také

V roce 2016 se akce, které se zúčastnilo za ta léta veliké množství českých i zahraničních jazzových hudebníků a zpěvaček i zpěváků opravdu zvučných jmen, vrátila do Vydří, kde nalezla podle slov duchovního otce a organizátora Ladislava Kopeckého sympatie a podporu obce Vydří i místního sboru dobrovolných hasičů. Místem koncertu se od té doby stala obecní zahrada s kouzelným nočním nebem nad hlavou.

A tam bude Jazzová noc i v sobotu 23. července (i s páteční tradiční jindřichohradeckou předehrou)! A kdo se jí zúčastní? „Kapelníkem bude jako vždy Jiří Růžička, který bude hrát na klávesy. Dále přijedou muzikant a skladatel Zdeněk Zdeněk, zpívat budou Darja Kuncová a Jiří Šlupka Svěrák, na basu zahraje Vít Fiala, na bicí Jaromír Helešic, na saxofon Jan Štolba a já na trombon,“ zve Ladislav Kopecký, mimochodem, autor krásných textů písniček sourozenců Ulrychových.

Vedle širší pozvánky na Jazzovou noc ve Vydří upřeme v půlhodině swingové a jazzové nálady pozornost na muže jménem Ernie Wilkins, od jehož narození uplynulo 20. července sto let. Ernest Brooks Wilkins Jr. se stal jedním z nejvyhledávanějších aranžérů pro slavné americké big bandy v poválečném období, ale také to byl skvělý saxofonista.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související