Na novém albu zpívá Eva Emingerová ve dvou písničkách i se svou dcerou

4. březen 2022

„To je jeden z mých splněných snů, že mám společnou nahrávku s mým tátou, který mě k jazzu vlastně přivedl.“ Tak se svěřila jedna z nejlepších českých jazzových zpěvaček současnosti Eva Emingerová, když hovořila o svém tatínkovi Jiřím Emingerovi, profesionálním klarinetistovi, kterému patří sólo v jedné skladbě její nové desky.

Důvodů k úsměvu nám, bohužel, současnost příliš nenabízí, a tak lze považovat zbrusu nové album Evy Emingerové za vítaný dárek. A úsměv má už v názvu – jmenuje se totiž podle známého standardu Smile. Od předcházejícího alba Prameny snů, natočeného ve Švédsku, ho dělí deset let.

Eva Emingerová, jedna z našich nejlepších jazzových zpěvaček, má za sebou nemálo zajímavých angažmá, a to nejdříve pod příjmením Dostálová. Zpívala s orchestrem Ferdinanda Havlíka, Classic Jazz Collegiem trumpetisty kornetisty Boba Zajíčka, Originálním Pražským synkopickým orchestrem Pavla Klikara nebo dixielandovou kapelou Steamboat Stompers, s níž před více než sedmi roky vystoupila i v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu.

Vedle toho má svou vlastní výbornou jazzovou formaci ve složení: pianista Vladimír Strnad, kontrabasista Jan Greifoner a bubeník Branko Križek. A ta s paní Evou natočila – i s účastí prominentních hostů, flétnistou Jiřím Stivínem, kytaristou Zdeňkem „Krysou“ Fišerem nebo saxofonistkou Markétou Smejkalovou – nové album. To je složené ze standardů jako Fly Me to the Moon nebo Bewitched a z původních skladeb autorské i partnerské dvojice Eva Emingerová – Dušan Prokop.

Je také známo, že Eva Emingerová, v současnosti Jihočeška žijící v Plané nad Lužnicí, má jako bývalá československá volejbalová reprezentantka za sebou výraznou sportovní kariéru. V jejích sportovních šlépějích se vydaly všechny její děti. Syn Josef Dostál dosáhl na vodě, na kajaku velikých úspěchů, včetně olympijských medailí. A coby volejbalistky vynikly také její dvě dcery Anička i mladší Magdalena, jejíž hlas si můžete poslechnout ve dvou písničkách (Máma a titulní Smile) z nového a Radioservisem vydaného alba i zásluhou pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související