Den vzpomínky na velkého jazzmana Jaromíra Hniličku a nové (atmosférické) album Libora Šmoldase

11. únor 2022

V pátek 11. února, se sešla úctyhodná společnost severně od Brna, na místě zvaném U buku, u lavičky Jaromíra Hniličky, aby zavzpomínala na tohoto velkého jazzmana a umělce v jeho oblíbeném místě.

Tento den totiž uplynulo devadesát let od chvíle, co se v Bratislavě českým rodičům narodil Jaromír Hnilička, vynikající trumpetista, autor, aranžér, dlouholetý člen orchestru Gustava Broma, vedoucí pozoruhodné vokální skupiny, pedagog, vynálezce dechového nástroje hnilofonu a hluboce vzdělaný muž.

Na mimořádného jazzmana zavzpomínáme v hudební půlhodince prostřednictvím několika jeho autorských skladeb, včetně mezinárodně proslavené Jazzové mše, ale i slov jeho kamaráda,  houslisty, jednoho z Bromovců a známého hudebního publicisty Jana Daleckého. Jaromír Hnilička odešel do jazzového nebe 7. prosince 2016.

Swingovou a jazzovou půlhodinku doplní nahrávky dalšího skvělého a generačně daleko mladšího jazzového hudebníka, kytaristy, skladatele, taktéž pedagoga a únorového čtyřicátníka Libora Šmoldase, jehož komorní vystoupení jako poctu Jaroslavu Ježkovi ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice jsme nedávno připomínali v Koncertních ozvěnách od Tří lvů.

Tentokrát Libor Šmoldas pozve posluchače na svůj narozeninový koncert a také okomentuje své nové, v pořadí jedenácté (a zvláštně atmosférické) autorské album Dusk neboli Soumrak, které natočil s hvězdným newyorským triem ve složení Adam Nussbaum na bicí a Jay Anderson na kontrabas.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související