První tóny a hlasy novinky Petera Lipy připomínají zpěvy tibetských mnichů

28. leden 2022

„Tato písnička je přesně to, co mám v hudbě rád. Blues je tam slyšet od první po poslední noty. Když jsem si ten text přečetl, tak mě potěšila jeho stručnost, přímočarost a jednoduchost,“ poznamenává ke svému novému singlu s písničkou Niekde som čítal vynikající slovenský vokalista Peter Lipa, který je i autorem hudby.

Text napsal Rudo Rusiňák (jako k hitu Petera Lipy Maturantky), který jej takto komentoval: „Tomuto textu opět dala život hudba. První tóny a hlasy připomínají zpěvy tibetských mnichů, kteří velmi dobře vědí, co a hlavně proč tak zpívají, co chtějí svými tóny všem říct.“

Tato skladba je součástí budoucího projektu s názvem NOLA, který Peter Lipa vysvětluje těmito slovy: „Nola je slangový název města New Orleans. Já jsem poprvé navštívil toto město v roce 1991. A od té doby miluju jeho atmosféru a hudbu samotnou.“

Více přiblíží Peter Lipa svou novou písničku Niekde som čítal i s pozdravem posluchačům v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu. Mimochodem, v lednu před třemi roky se špičkovým AMC Triem rozehřál publikum ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

V náladě swingu, potažmo jazzu, kterou navodí Synkopy Swing Bandu Ferdinanda Havlíka, dále přiblížíme předčasně skončený příběh velmi talentované zpěvačky Beverly Kenney, která natáčela s elitními muzikanty a jejíž nahrávky oceňovali hudební novináři, ovšem zaslouženého zájmu posluchačů se nedočkala. Svůj život ukončila pohledná blondýnka předávkováním hypnotiky v pouhých 28 let. Beverly Kenney se narodila 29. ledna před devadesáti roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související