Jazzové rytmy a klasická hudba, tedy Linha Singers a vzpomínka na sbormistra Jiřího Linhu

18. únor 2022

Půlhodinka V náladě swingu, potažmo jazzu začne ve smutném kontextu. Ve věku 91 let minulý týden zemřel dirigent, sbormistr, vokalista, skladatel a aranžér Jiří Linha, zakladatel a neodmyslitelný hlavní článek legendární vokální skupiny Linha Singers.

Ta si jenom pozvolna od svého vzniku hledala svou tvář. Zpočátku natáčela a vystupovala s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu a doprovázela hvězdy populární hudby jako Karla Gotta, Martu Kubišovou, Waldemara Matušku a další. Ostatně, řadu nahrávek těchto zpěváků z 60. let zdobí hlasy Linhovců.

Jiří Linha svou vokální skupinu pak přestavěl s daleko vyššími ambicemi, nechal se inspirovat dobově ceněnými francouzskými The Swingle Singers a po jejich vzoru se snažil spojit jazzové rytmy s tématy klasické hudby v nahrazení instrumentů lidským hlasem.

Po úspěšných koncertech doma i v zahraničí natočila skupina Jiřího Linhy zásadní album Instrumentální skladby starých českých mistrů pro firmu Supraphon, z něhož vám zahrajeme.

Čtěte také

Na přelomu 60. a 70. let byli Linha Singers už ve svém žánru též z mezinárodního pohledu uznávaným pojmem. A začala doba značné koncertní aktivity i úspěchů Linha Singers, nahrávajících v dalších dekádách u slovenského Opusu.

Připomene si Linha Singers v nahrávkách z 60. let, ale také ve vzpomínkách Jiřího Linhy, který byl se svým vokálním souborem spjat až do konce života a spolu s ním se zúčastnil krásného adventního koncertu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice před patnácti roky.

Náplň pořadu V náladě swingu, potažmo však bude opět pestřejší a malé místo v ní bude mít zmínka o stém výročí narození vynikajícího trumpetisty Joe Wildera a také o čerstvé sedmdesátnici, známé pop-jazzové zpěvačce Randy Crawford.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související