Lesníci dodají na vánoční trh ekologické stromky. Jde o smrky a borovice, které zbyly z prořezávek

15. prosinec 2021 11:04

K přípravám na vánoční svátky patří výběr stromku. V nabídce jsou různé druhy. Můžete zvolit stromek umělý, nebo živý, vypěstovaný na plantáži, nebo v lese. V Táboře letos poprvé zkouší i prodej stromků z prořezávek, které jsou součástí péče o les.

„Jsme v lokalitě Hajda asi dva kilometry od Milevska. Tady je dostatek smrkových a částečně i borových porostů, které potřebují takzvanou prořezávku. Při této činnosti jsme schopní vybrat stromky vhodné k odstranění a zužitkovat je právě na vánoční trh,“ popisuje v lese hajný Vladimír Sedlák.

Letos vybral asi tři stovky smrčků a borovic, které se musí v rámci péče o les pokácet, aby nekonkurovaly perspektivnějším jedincům.

V tom spočívá hlavní rozdíl ve srovnání se stromky, které jsou pro vánoční trh pěstovány na plantážích. „Stromek z plantáže je vlastně jednoúčelový stromek, který byl po celý svůj život pěstovaný právě proto, aby se dostal k někomu na Vánoce, tam si za nějaké dva týdny odsloužil svoje a potom byl vyhozen. Předtím ten stromek osm až patnáct let musí růst někde na plantáži,“ vysvětluje hajný.

Stromky z lesní prořezávky podle něj nejsou tak husté a souměrné jako třeba sibiřská jedle z plantáže. „Pokud někdo vyloženě trvá na opravdu hezkém huňatém vánočním stromku, tak to ten z lesa nedokáže úplně stoprocentně splnit. Protože stromek z prořezávky byl odstraněn právě proto, že si konkuroval s nějakým lepším a silnějším jedincem, kterému musel ustoupit, má prostě větvičky chudší a řidší z té strany, kde byla ta konkurence,“ popisuje.

Čtěte také

Na rozdíl od stromků z plantáže, které se často pěstují v Dánsku nebo Německu, za sebou smrky a borovice z prořezávky nezanechávají ekologickou stopu.

Hajný Vladimír Sedlák se letos dohodl s třemi pražskými a jedním táborským bezobalovým  obchodem, že stromky zkusí nabídnout lidem, kterým by o Vánocích mohly udělat radost. Patří mezi ně Filip Čierny z Tábora. „Zaslechl jsem, že se něco takového děje, a velmi se mi to líbí jako nápad. Myslím, že dětem se bude líbit zelený stromek, i kdyby byl řidší. Já se tam určitě půjdu podívat,“ říká.

Podle Pavla Čulíka z bezobalového obchodu Výběr se teprve ukáže, jaký bude o stromky z prořezávky zájem. „Teď je to prvním rokem, testovací kolo. Zájem je zatím celkem slabý, prodáváme jednotky nebo nižší desítky stromů týdně,“ uvádí.

Sdružení pěstitelů vánočních stromků očekává, že se v Česku během adventu celkem prodá 1,3 milionu kusů přírodních stromků. Letos mezi ně patří i smrčky a borovice z prořezávek lesů kolem Milevska.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související