Cesta od sazeničky k vánočnímu stromku, který si donesete domů, může trvat i deset let

5. květen 2021 11:59

I téměř pět měsíců po Vánocích je na plantážích, kde rostou živé vánoční stromky, rušno. Ty, které teď pěstitelé vysadí, budou naše domovy zdobit za sedm až deset let.

Lukáš Doupník právě s pomocí motorového vrtáku připravuje na rodinných pozemcích za Kunžakem na Jindřichohradecku díry na sázení vánočních stromků. Plantáž tu na třech hektarech založil v roce 2012.

„U vánočních stromečků se nechává plocha metr krát metr. Čím větší stromek chceme vypěstovat, tím větší rozestup musíme na začátku dát sazenici,“ vysvětluje.

Největší péči tu budoucím vánočním stromečkům musejí věnovat v prvních třech až čtyřech letech, kdy se mezi sazenicemi musí vysekávat tráva, aby stromky neudusila. „Po třetím a čtvrtém roce začínáme stromek také trochu tvarovat, takže se zastřihávají a zalamují větvičky, tvarují se výhony bambusovými tyčkami a páskami,“ doplňuje Lukáš Doupník.

Čtěte také

Péče o vánoční stromečky je celoroční. „V takových hluchých měsících, jako jsou leden, únor a březen, následuje úklid na plantáži. Vyřezané větve se musí spálit nebo štěpkovat, je třeba porovnat pařízky, staví se nová oplocenka. Kolem jednoho vánočního stromečku, než se dostane k někomu domů, je opravdu sedm krát dvanáct měsíců práce,“ popisuje Lukáš Doupník.

Zákazníci stále častěji žádají i vánoční stromky v kontejnerech. Také na plantáži za Kunžakem jich v oplocence v nádobách přes rok zakopaných v zemi pár desítek roste. „Péče o ně je podobná. Jak v květináči, tak venku je stejná zemina. Člověk se musí srovnat s tím, že ve své podstatě s tím stromečkem odsud odjíždí kus jeho země,“ dodává Lukáš Doupník.

I proto, aby půda pod plantáží vánočních stromečků zůstala úrodná i pro další generace, se věnuje také jejímu hnojení. Tak jí dodá živiny, které pěstované stromky využijí.

Spustit audio

Související