Čokoládovými figurkami se stromečky zdobí jen v Čechách. Vánoční kolekce vystavuje Jihočeské muzeum

6. prosinec 2021 18:06

Kdy začali Budějovičáci pít čokoládu? Proč zdobíme vánoční strom sladkými figurkami? To a spoustu dalších zajímavostí se dozvíte na výstavě Vánoce v čokoládě v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Návštěvníkům představuje perličky z jedné české sbírky, která je největší kolekcí svého druhu na světě.

„Naše výstava ukazuje, jak se vůbec čokoláda vyrábí, jestli byla vždycky sladká, jak dlouho ji lidé konzumují. Věnujeme se historii čokolády a pak takové specialitě, což jsou vánoční kolekce,“ popisuje garantka výstavy a kurátorka Jihočeského muzea Hana Cukrová.

Exponáty pochází ze soukromé sbírky Stanislava Krámského. „Je to největší sběratel tohoto druhu na světě. Ve své sbírce má přes 200 tisíc obalů od čokolád. My máme možnost vystavovat to, co je podle něj nejlepší a nejzajímavější,“ říká kurátorka.

Návštěvníci v Jihočeském muzeu uvidí typické plechové krabice na cukrovinky, které se používaly především za První republiky, i vánoční kolekce z dob socialismu. „Mnozí možná zavzpomínají na dobu, kdy každá rodina s dětmi dostávala vánoční kolekci od odborové organizace, někteří možná chodili i do prodejen Tuzex a kupovali ty luxusní několikapatrové vánoční kolekce,“ dodává Hana Cukrová.

Čtěte také

Zdobení vánočních stromečků čokoládovými figurkami je českou specialitou. „Je to opravdu ryze český vynález. My víme, že označení vánoční kolekce pochází až z období První republiky, ale už koncem 19. století se prodávalo obdobné čokoládové zboží u cukrářů. Pravděpodobně právě od cukrářů pochází nápad prodávat zboží v nějakých předem připravených krabičkách,“ uvádí kurátorka.

Čokoláda jako nápoj se podle historických pramenů objevuje už v roce 1770 v Praze. „Tam byl asi první výrobce čokolády. Pak se šířila do ostatních měst a v Českých Budějovicích se konzumovala pravděpodobně v 19. století,“ zmiňuje kurátorka.

Na výstavě jsou k vidění i různé přísady k dochucení čokolády, protože původní recept od indiánských kmenů byl na hořkou čokoládu. Dochucovat ji začali až Evropané, a to například vanilkou, cukrem a skořicí.

Expozice nazvaná Vánoce v čokoládě bude v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích k vidění do 2. ledna.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související