Vánoční ozdoby mohou být i vášní, sběratelka má přes 500 kousků z různých období

25. prosinec 2018 14:06

Přes 500 historických vánočních ozdob má ve své sbírce Alena Gondeková z Loučeje na Českokrumlovsku. Na počátku její sbírky byla náhoda. Když šla na bleší trh pro hodiny, koupila si první staré vánoční ozdoby.

Skvostem její sbírky je lustry z 20. let minulého století. „To jsou opravdu vzácné ozdoby, těžko už se dají sehnat. Je moc pěkné to, že korálky vevnitř jsou foukané z ruky přímo do té trubičky,“ ukazuje.

Ozdoby jsou z barevného skla. „Dříve se foukalo z barevného skla, dneska se perličky barví na povrchu, smáčí se do laků a barev,“ vysvětluje Alena Gondeková.

Její sbírka je velmi pestrá, zaujme například loď z 30. let. „To byly ozdoby, které představovaly věci, které lidi viděli kolem sebe, například letadlo, kabelky, kapličky nebo dokonce váleček na nudle,“ říká sběratelka.

Dále ukazuje vyfouknuté ozdoby do formy. Je tu Mikuláš, medvídek, skřítek a potom koule. „Ta je zvláštní tím, že je plněná voskem a v tom vosku je složka, která fosforeskuje. Tyhle ozdoby byly oblíbené v období druhé světové války a na stromečku potom svítily,“ dodává.

Zaujme také zvonek z druhé světové války s nápisem, který mluví o andělovi. Ten Alena Gondeková dostala společně s dopisem. „Jedna paní se dozvěděla, že restauruji a sbírám ozdoby, tak mi poslala v krabičce ty, které už nepoužívá. Napsala, že doufá, že mi udělají radost, což opravdu udělaly,“ vypráví.

Vánoční ozdoby se zrodily u sklářů. „Ti foukali doma korálky a navlékali je na šňůrky, používalo se to na výrobu bižuterie nebo doplňky oděvů a potom z těch zbytků vyrobili ozdoby,“ objasňuje sběratelka.

Alena Gondeková zdobí vánoční stromeček i těmito překrásnými historickými ozdobami. Protože se o ně trochu bojí, letos zvolí jinou variantu – vánoční ozdoby háčkované, které mají přeci jenom větší životnost.

Spustit audio

Související