Vánoční hvězda vám může kvést třeba i rok

11. prosinec 2016

Výběr, přeprava i péče může ovlivnit trvanlivost typické pokojové květiny těchto dnů - vánoční hvězdy. Pokud dodržíte určité zásady, bude vám tato rostlina dělat radost třeba až do příštích Vánoc.

„Všechny vánoční hvězdy nejsou stejné. U nás máme od českého pěstitele, není to dovoz. Máme s nimi dobrou zkušenost, že ty hvězdy vydrží opravdu dlouho. Možná se budou někomu zdát trochu nevýrazné, ale jsou kvalitní,“ říká písecká květinářka Miluše Beranová.

Se správnou péčí může kvést vánoční hvězda několik měsíců. „Když si vánoční hvězdu kupujete, je dobré, aby vám ji v obchodě zabalili do papíru, ať je jakékoli počasí, protože hvězdě vadí i průvan. Potom se stává, že si ji přinesete domů a začnou opadávat lístky. Někdo si myslí, že je to tím, že je málo zalévaná, ale není to pravda. Rostlinka se nesmí přelévat, snese spíš sucho, nemá ráda průvan a vysoké teploty,“ radí květinářka.

Už při výběru tradiční vánoční rostliny můžete zjistit, jestli je ve správné kondici. „Když rostlinu vezmete do ruky a hned opadávají lístečky, tak pozor, je tam nějaký problém. Také se podívejte, jestli nemá zahnědlé špičky listů a je jasně sytě zelená,“ dodává Miluše Beranová.

Vánoční hvězdu můžete koupit od velikosti deset centimetrů až do půl metru. Od toho se také odvíjí cena, pohybuje se od 40 do 300 korun.

Spustit audio