Po zrušení předvánočních trhů se zvedla vlna solidarity. Lidé nabízejí stánkařům prodejní prostory a kupují od nich zboží přes internet

4. prosinec 2021 10:46

Zrušení adventních trhů v Českých Budějovicích zvedlo vlnu solidarity. Devadesáti prodejcům zbylo téměř všechno nakoupené a vyrobené zboží, do kterého investovali desítky tisíc korun. Marně si lámali hlavu, co s ním budou dělat. Pomoc na sebe nenechala dlouho čekat. Lidé nabízejí nové prodejní prostory a kupují zboží přes internet.

Ředitelka Jana Tušlová a koordinátorka Helena Kolmanová ze společnosti Raná péče v Českých Budějovicích skládají své výrobky do přepravky a postupně je budou rozvážet na různá místa. Je to pro ně zcela nový způsob adventního prodeje.

„V tuto chvíli už jsme měli navážet zboží do stánků, ale protože se stalo to, co se stalo, tak jsme museli celkem rychle vymyslet náhradní řešení. Velmi nám vyšel vstříc majitel budovy, ve které sídlíme, a zapůjčil nám tento prostor, takže můžeme v alespoň trochu důstojných podmínkách zvát lidi, kteří by normálně přišli na trhy,“ popsala Helena Kolmanová.

Po zrušení adventních trhů prodává společnost Raná péče v Českých Budějovicích své výrobky v improvizovaných podmínkách

Do obchodu si našel cestu Michal Voldřich. Nejdříve nesměle nahlížel, pak vešel. „My tudy chodíme každý den do práce a teď tu najednou vidím rozložené skleničky. To je nějaká novinka?“ ptal se.

„My jsme tady teď improvizovaně, protože jsme měli stát ve stánku na budějovickém náměstí na trzích, ale bohužel je zrušili. Tak teď tady takhle prodáváme,“ vysvětlovala Helena Kolmanová, zatímco mu prodávala pampeliškový med.

S prázdnou neodešel ani jeho kolega Štěpán Kadlec. „Je dobře, že existuje solidarita lidí v této těžké době, že si dokážeme poradit a prodat tyhle hezké výrobky jiným způsobem,“ komentoval.

„My jsme mile překvapeni velikou odezvou lidí,“ potvrdila ředitelka Rané péče Jana Tušlová. „Prostřednictvím sociálních sítí se dozvěděli o této naší obtíži. Hodně chodí, píšou si objednávky. V tuto chvíli už jsme prodali téměř polovinu toho, co nabízíme,“ dodala.

Všechny peníze z tohoto prodeje půjdou na pomoc rodinám dětí se zrakovým postižením.

Spustit audio

Související