Jiří Březina starší: Jak jsem prodával vánoční stromky

13. prosinec 2021

Jsem původním povoláním lesník a když jsem po škole nastupoval na lesní správě Černé Údolí, zkušení kolegové mi řekli, že moje práce bude mít tři kritická období: jarní zalesňování, letní sklizeň sena pro zvěř a výrobu vánočních stromků.

A ty stromky, říkali mi, jsou z toho nejhorší. Nechápal jsem to. Lesní správa ročně těžila tisíce vzrostlých stromů, co může být těžkého na nařezání malých stromečků?

Nastoupil jsem v září, takže jsem se to měl brzy dozvědět. Sezona začala už v listopadu. Se zdroji problém nebyl. Vánoční stromky byly vlastně odpad z prořezávek a hajní věděli, co je čeká, takže si vhodné plochy ušetřili na konec roku.

Každý dostal rozpis a vyrazil s partou ženských do lesa. Nařezané stromky, svázané po pěti, se svážely do stodoly za lesní správou a tam jsem jimi vládl já. Plnit úkol předepsaný ředitelstvím nebylo tak těžké, párkrát v týdnu jsme naházeli balíky na náklaďák a bylo to.

Horší bylo vyhovět lidem, kteří si pro svůj stromek přijeli sami. Pohrdli prodejními místy ve městě (kde ovšem stály také naše stromky) a vážili desítky kilometrů, aby si svůj dokonalý stromek vybrali přímo u zdroje.

Ale ouha, žádný nebyl správně velký, dost pravidelný a přiměřeně hustý. Bylo marné jim vysvětlovat, že příroda nemá žádný soustruh. Nakonec, abych se jich zbavil, jsem jim dal stromek, který jsem si šetřil pro sebe, však si vyberu další. Jenže další auto odvezlo do Budějovic i ten další a tak to šlo až do Vánoc.

Můj Štědrý den pravidelně začínal vycházkou do lesa, kde jsem někde u silnice a podle všech zásad pěstební péče uřízl něco, co mělo do dokonalosti daleko, ale kráse Vánoc v ničem neublížilo.

Když dnes kupuju stromek v ohradě u supermarketu, mám s personálem hluboký soucit a jsem velmi nenáročný zákazník.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.