Léky, operace i „středověký kolíček“ pomáhají proti úniku moči u mužů, popisuje urolog

31. leden 2024

V České republice má potíže s únikem moči každý čtvrtý muž nad 40 let. Inkontinence ovlivňuje jejich život natolik, že se vzdávají svých oblíbených činností a kontaktu s okolím. Nejčastěji omezují sport, sex nebo cesty veřejnou dopravou. Přitom existuje několikero řešení, jak vysvětluje urolog českobudějovické nemocnice Pavel Tolinger.

Mužskou inkontinenci nejčastěji způsobují zbytnělá prostata, stav po operaci zhoubného i nezhoubného nádoru prostaty a také prostá infekce. Ta má řešení nejjednodušší – obvykle se pouze přeléčí antibiotiky.

Se zvětšenou prostatou souvisí urgentní inkontinence. V takových případech lékaři obvykle nasazují léky. „Jsou to často kombinované preparáty, které na jednu stranu usnadňují vyprázdnění močového měchýře, tedy mají za úkol zmenšit prostatu, zmenšit ten její útlak, a na druhou stranu stejně jako léky na ženskou inkontinenci tlumí močový měchýř,“ popisuje Pavel Tollinger.

Cvičení podle něj pomáhá při stresové inkontinenci, která postihuje muže po operaci na prostatě. „Může to být po zákroku kvůli nezhoubnému zvětšení a po onkologické operaci. Zde dochází k úpravě mechanismu, který zadržuje moč. Jeden ze svěračů se v podstatě odstraňuje a udržení moči u těchto mužů je pak striktně dáno svěračem, který je součástí pánevního dna. A to je příčně pruhovaný sval, který je možno posílit jako každý jiný sval v těle,“ říká lékař.

Čtěte také

Možností je i operační řešení. „V zásadě jsou dvě. První zákrok je rozsáhlejší, razantnější. Jde o umělý svěrač, mechanismus, který se operačně vpraví do močových cest a který obsahuje manžetku obklopující močovou trubici plus balónek. Pacient to musí sám aktivně ovládat, v podstatě si vždycky vypustí manžetu, vymočí se, znova se napustí manžeta. Je to složitá záležitost s poměrně velkým zásahem do života,“ uvádí Pavel Tollinger.

„Pak je menší operace, která zhruba odpovídá ženské inkontinenční pásce. V tomto případě se implantuje mechanismus, který napomáhá udržení moči a je vlastně autonomní, ten muž ho žádným způsobem neovládá,“ dodává.

Někdy lékaři podle něj navrhnou ještě jiné řešení stresové inkontinence. „Existuje takový středověký nástroj. Jmenuje se penilní svorka a funguje přesně tak, jak si asi umíte představit. Je to kolíček, který lze mechanicky naložit na přirození. Zejména u starších mužů, kde nechceme riskovat nějaké operační komplikace, je to fungující záležitost,“ vysvětluje.

Celý rozhovor o příčinách i řešeních mužské inkontinence s urologem Pavlem Tollingerem si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související