Chirurgická proměna muže v ženu může být velmi efektní a estetická, opačně je to složitější, popisuje lékař

6. září 2023

„I vzal Bůh Adamovo žebro a vytvořil z něj Evu.“ Takto zjednodušeně můžeme popsat proces vzniku ženy z muže podle Starého zákona. Současná medicína je jinde. A posunula se i společnost a její chápání pohlavní identity. Jak probíhá změna pohlaví pod rukama lékaře? Mimo jiné o tom mluví v magazínu Zdravíčko Vladimír Mařík, primář oddělení plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice.

Plastický chirurg zajišťuje pouze jednu z částí změny pohlaví. „Je to samozřejmě otázka občanská, změny jména, mnohdy třeba i práce, bydliště, úpravy rodinných vztahů. Na to navazuje hormonální péče, psychiatrická péče. Plastický chirurg jako výkonný lékař je jenom částí celé mozaiky,“ připomíná Vladimír Mařík.

Změna pohlaví vždy znamená náročný chirurgický zákrok. Mnohem snazší je ale podle lékaře operativní proměna muže v ženu. „Zákroky při této změně jsou efektnější, přinášejí méně jizev, méně možných dalších budoucích problémů zdravotních i estetických. Celkový výsledek může být i přes náročnost operace opravdu velmi věrný,“ říká.

Jak přesně se mužské tělo stane ženským? „Ze žaludu penisu se de facto vytvoří klitoris a do hráze mezi mužským pohlavním orgánem a konečníkem se udělá otvor, který imituje vaginu. Úprava prsů je také jednodušší, řeší se buď transplantací tuku, nebo častěji vložením prsních implantátů. Výsledek může být velmi pěkný,“ odpovídá plastický chirurg.

Čtěte také

Opačný zákrok, tedy chirurgická proměna ženy v muže, je problematičtější. „Vytvoření penisu je mnohem náročnější, ten pohlavní orgán není funkční a musí se někde vzít poměrně dost materiálu, což znamená velké jizvy například na stehnu, předloktí nebo zádech,“ popisuje Vladimír Mařík.

Jizvy zůstávají i po odstranění prsou. „Čím jsou prsy větší, tím větší jsou i jizvy. Když se vytváří mužský hrudník ze ženského, zanechá to poměrně výrazné stopy v podprsní rýze i kolem dvorců. I když je vše uděláno skvěle, jizvy jsou opravdu viditelné. Při této změně pohlaví jsou komplikace častější a zásahy do těla problematičtější,“ dodává.

Změny jsou navíc definitivní a nevratné. „Je opravdu potřeba si všechno dobře rozmyslet a ta indikace k chirurgickému zákroku musí být správná. Například ve Finsku jsou změny pohlaví poměrně časté a nyní se ukazuje, že v desítkách procent případů s nimi souvisí ještě nějaká další psychiatrická diagnóza a po změně se ten psychický stav bohužel často ještě zhorší,“ připomíná lékař.

Celý rozhovor s plastickým chirurgem Vladimírem Maříkem o zásazích na mužském těle si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související