Ženy, které užívají antikoncepci, by měly už v mladším věku chodit na mamografické vyšetření, říká lékař

15. srpen 2023

Diagnóza rakovina je šok. To, jak se s ním člověk popere, je otázkou jeho nastavení, ale také citlivého přístupu zdravotního personálu, dostatku informací a možností léčby. V písecké nemocnici je diagnostika, léčba i rehabilitace pod jednou střechou. A jak říká ředitel nemocnice a šéf tamní mamografie Jiří Holan, základem úspěchu je chodit na preventivní mamografické prohlídky.

Roli hraje také pacientova víra v uzdravení. Souvisí podle lékaře Jiřího Holana i samotný vznik rakoviny s psychikou? Může být za karcinomem enormní stres? „Já na toto asi věřím, protože vím, že řada žen po nějakém velmi psychicky náročném období onemocněla. Jestli to byla shoda náhod, nebo jestli za tím opravdu byl stres, nevíme, ale případů se objevuje celá řada,“ odpovídá.

Známo podle něj je, že stres ovlivňuje imunitní systém každého člověka. „Život bez stresu bude určitě významně zdravější než se stresem, ale zase v dnešní době není moc lidí primárně optimistických. Řekl bych, že daleko větší část lidí je minimálně skeptická. Rozhodně ale nemůžeme říci, že všichni, kdo jsou smutní, onemocní rakovinou, to ne,“ dodává.

Čtěte také

Základem prevence rakoviny prsu je jednou za dva roky mamografické vyšetření u žen starších 45 let. „My úplně nevíme, proč u konkrétní ženy karcinom vzniká, my ho akorát umíme touto sekundární prevencí včas odhalit. Není známo, jestli jsou za tím jenom estrogeny, nebo nějaká chemická vazba kvůli zhoršenému ovzduší, stravě a podobně. Proto jsme screeningový program postavili jenom na sekundární prevenci, ale díky za něj, že ne všechny státy ho mají a při včasném odhalení nádoru prsu je úspěšnost léčby velmi vysoká,“ říká Jiří Holan.

Kolem 45. roku věku ženy prožívají přechod. Některé si v tomto obdob dopřávají hormonální substituci, což také může být rizikovým faktorem. „Existují studie, které říkají, že jak dlouhodobá hormonální kontracepce v mladém věku, tak hormonální substituce v pozdějším věku má vliv na vznik karcinomu. Proto by ženy, které užívají antikoncepci, měly už v mládí chodit na mamografické vyšetření prsou, stejně tak ženy ve vyšším věku užívající hormonální substituci,“ uvádí lékař.

Ve vyšším věku by ale podle něj měly preventivní vyšetření prsou pravidelně absolvovat všechny ženy. „Jenom hormonální substituce karcinom nevyvolává, protože řada žen nebere nic a také onemocní. Je zkrátka třeba být k sobě zodpovědnější, my můžeme pomoci, pouze pokud ženy přijdou,“ připomíná.

Celý rozhovor s radiologem a zakladatelem písecké mamografie Jiřím Holanem o rakovině prsu a její prevenci si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související