Pár vteřin, žádná bolest a zase vidíte ostře. Laserová operace rychle odstraní oční vadu, popisuje lékař

8. srpen 2023

Nosíte brýle? Tak zbystřete. Své zrakové vady se můžete snadno zbavit díky laserové operaci očí. Platí to v případě, že trpíte krátkozrakostí do zhruba mínus osmi až deseti dioptrií, dalekozrakostí do maximálně plus pěti dioptrií, nebo astigmatismem. Případně kombinací těchto vad. Výhodou je také věk do 40 let.

Zákrok je podle Vladimíra Chodury, primáře a manažera oční kliniky Lexum v Českých Budějovicích, jednoduchý a velmi rychlý. „Samotná práce laseru je záležitostí několika vteřin, ale pacient u nás v den zákroku stráví zhruba hodinu a půl. Nejdřív ho musíme připravit, to znamená znecitlivit oči kapkami. Na laserovém sále je poté zhruba dvacet minut, pokud se operují obě oči. Přímo zákrok laserem, kdy se odstraňují dioptrie, ale skutečně trvá jen pár vteřin,“ popisuje.

Laserová operace očí je navíc bezbolestná. „Představa, že někde ležíte a někdo vám něco provádí s okem, samozřejmě není úplně příjemná, ale operace není bolestivá, což je zajištěno anestezií,“ potvrzuje Vladimír Chodura.

Čtěte také

„Během nejčastější laserové operace, kterou v Českých Budějovicích provádíme, je jedna minutová pasáž, kdy pacient může vnímat určitý tlak, nicméně o bolestivosti jako takové se mluvit nedá,“ dodává.

Při nejběžnějším zákroku lékaři využívají dva lasery. „Tím prvním si připravíme takzvanou rohovkovou lamelu, udělá se v podstatě plošný řez pod povrchem rohovky. Tuto tenkou rohovkovou lamelu odklopíme na stranu a přichází na řadu druhý laser, který ze vzdálenosti několika centimetrů působí na rohovku oka, provede jakési odpaření, vypálení malé části tkáně a rohovku nově vymodeluje a upraví tak, aby měla jiný tvar a dioptrie se tímto způsobem odstranily,“ vysvětluje lékař.

Celý rozhovor o bleskových operacích očí laserem s Vladimírem Chodurou, primářem oční kliniky Lexum v Českých Budějovicích, si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související