Legenda budějovického stolního tenisu Božena Lerchová: Na kurtu jsem porazila maminku Martiny Navrátilové

8. červen 2024

Božena Lerchová, dívčím jménem Mentlíková, která letos v prosinci oslaví osmdesáté narozeniny, vyrůstala v českobudějovické Pekárenské ulici. K tenisu ji přivedl otec, sám mistr republiky, který pak působil jako trenér v Sokole. „Měla jsem u něj dril, ale všechen um včetně taktiky na soupeře mi předal právě on,“ říká tenistka.

„Na kurtech v Řevnici jsem jako sedmadvacetiletá vyhrála utkání nad maminkou Martiny Navrátilové. O mimořádném talentu její dcery se tam tehdy mluvilo úplně všude,“ vzpomíná na jeden ze svých zápasů Božena Lerchová.

Zářila ale hlavně ve stolním tenise. „Jednou za mnou přišla kamarádka Věra Kočerová a nabídla mi, ať s ní chodím na ping-pong do Sokola. Táta mi to dovolil a rovnou mi daroval svou pálku,“ vypráví s úsměvem sportovkyně, která dnes žije v oblíbené českobudějovické čtvrti Havlíčkova kolonie.

Měla natrénováno z antuky, ve hře s malým plastovým míčkem pak jasně excelovala. Ve svých čtrnácti letech to v krajském žebříčku dotáhla hned na stříbrnou pozici.

Jako reprezentantka Československa i Česka ve stolním tenisu procestovala Božena Lerchová mnoho zemí včetně USA. Při šampionátu v Baltimore ji prováděli krajané ze Sokola. K cestě do zámoří jí podle jejích slov pomohl darovaný půldolar od kamaráda otce, který rodinu navštívil po srpnových událostech roku 1968. O stříbrné minci s portrétem J. F. Kennedyho se totiž říká, že pokud vám ji někdo daruje, určitě se do Ameriky podíváte. A stolní tenistka Sokola České Budějovice tam vycestovala hned sedmkrát.

Z mistrovství světa ve španělském Alicante přivezla vitální sportovkyně, která vychovala i trénovala své tři děti, bronz v deblu. Doma má také medaili pro mistryni České republiky veteránek nad 70 let. „Myslím, že to mám za odměnu. Za to, že jsem se dokázala trpělivě starat o vážně nemocnou maminku až do konce jejích dnů,“ říká zamyšleně Božena Lerchová.

Celý rozhovor s legendou českobudějovického stolního tenisu Boženou Lerchovou si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.