Moment, o němž každý baseballista sní, si užil na světové akci. Po homerunu Martina Mužíka Češi vyhráli

25. duben 2023

„Reprezentace díky jeho homerunu při historické premiéře na elitní akci přemohla Čínu a probudila ve vlasti dosud nebývalý zájem o pálení do míče,“ psaly noviny po zápase českého baseballového nároďáku na nedávném světovém turnaji World Baseball Classic. Martinovi Mužíkovi, který se o vítězný míč postaral, se od té doby ozývají známí i neznámí lidé. Hráč Sokola Hluboká žije svůj dětský sen.

Na svůj vítězný homerun neboli odpal do takové dálky, že je možné oběhnout všechny mety, si Martin Mužík samozřejmě velmi dobře pamatuje. „Naši dva pálkaři přede mnou se dostali na mety, prohrávali jsme. Já jsem v tom zápase neměl ještě úspěšný odpal a blížil se konec,“ vzpomíná.

„Říkal jsem si, že musím alespoň stáhnout jeden bod, abychom vyrovnali. Viděl jsem první nadhoz, švihnul jsem a ani jsem nad tím nepřemýšlel. V momentě, kdy jsem ten míč trefil, už jsem to věděl. Jakmile trefíte takhle čistě, tak to homerun je,“ líčí Martin Mužík.

„Měl jsem vnitřně strašnou radost, i když to nebylo zvenku vidět. A byla to veliká úleva, že jsme ten zápas obrátili,“ dodává. Baseballista přiběhl na střídačku a nedal na sobě znát tolik euforie jako jeho spoluhráči. „Říkal jsem: Hoši, ještě ne, ještě musíme zvládnout obranu, až potom se můžeme radovat,“ popisuje situaci, která následovala bezprostředně po homerunu.

Češi díky homerunu Martina Mužíka v závěru zápasu porazili Čínu. Hráči Sokola Hluboká se tak povedlo to, o čem podle svých slov jako malý kluk snil doma v pokojíčku. „Každý baseballista si myslí na takový moment. A já ho zažil na takto velkém turnaji,“ usmívá se.

Jeho vydařený úder přinesl týmu rovnou tři body a snový obrat. „Dva spoluhráči přede mnou se dostali na mety, obsadili druhou a třetí metu, já jsem byl na pálce. Když jsem odpálil homerun a míč skončil za plotem, automaticky jsem bodoval a zároveň bodovali oba spoluhráči na metách, takže jsme získali bod ze třetí mety, bod ze druhé mety a můj bod,“ vysvětluje.

To je druhý nejvyšší možný bodový zisk v baseballu. „Víc bodů přinese už jen odpal zvaný grandslam. To znamená, že na první, druhé i třetí metě je hráč a další odpálí homerun, tým tak získá čtyři body. To je v baseballu maximum,“ doplňuje Martin Mužík.

Celý rozhovor s baseballistou Martinem Mužíkem, hráčem české reprezentace a jihočeského týmu Sokol Hluboká, si poslechněte online.

Spustit audio

Související