Kvůli pandemii se nemůže sejít ani filharmonie. Posluchače budeme muset znovu získat, říká ředitel

8. duben 2020

Koronavirus předčasně ukončil také sezónu Jihočeské filharmonie. Jejích 40 muzikantů se doma věnuje individuální přípravě, na dálku alespoň natočili hudební doprovod k písni Není nutno.

„Snažíme se připravovat spíš mentálně na to, co bude. Vymýšlíme, jak s tím naložit, protože se dá těžko předpokládat, jaké dopady tohle všechno bude mít,“ komentuje ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

V červnu měli jet hudebníci do Ruska, s touto cestou už nepočítají. Na léto plánovali mimo jiné festival Jihočeská intermezza na památkách. „Měly tam být dva americké soubory, o nichh už víme, že určitě nepřijedou. Mohlo by to zůstat s českými hosty, ale ani tady nejsem příliš optimistický. Předpokládám, že program přesuneme na podzim do Českých Budějovic,“ říká Otakar Svoboda.

Aktuální teď podle něj začíná být využívání moderních technologií, o které se Jihočeská filharmonie snaží už několik měsíců. „Začali jsme muzikantům nabízet tablety, které používají místo notových zápisů na koncertech. Teď chceme koupit další, protože současně umožňují být doma a něco tvořit dohromady, může s nimi pracovat na dálku i dirigent, aranžér, skladatelé,“ vysvětluje.

Za velký problém však považuje to, že nikdo neví, co ještě pandemie koronaviru přinese. „Pokud by to trvalo déle, zanechá to velmi závažné následky v ekonomice lidí, nevím, kolik z nich bude mít dost peněz, aby chodili na naše koncerty. A za druhé se lidé logicky budou bát jít do malého uzavřeného prostoru,“ myslí si.

Čtěte také

„Hledáme cesty, jak s tím naložit. Máme v plánu na podzim uskutečnit cyklus koncertů za velmi nízké vstupné a naopak zdvojené honoráře pro muzikanty, aby měli nějakou kompenzaci za to, že nemohli hrát. Pak myslím, že budeme muset vyrážet do jiného prostředí za lidmi, abychom je zase oslovili a přitáhli k nám,“ dodává.

Jihočeská filharmonie zveřejnila na internetu záznamy starších koncertů pro děti, nová vystoupení ale nabídnout nemůže, protože muzikanti se ani nesmí sejít v sále bez diváků. „Navíc nevím, jestli je ideální sledovat hru orchestru na mobilním telefonu nebo počítači. Myslím, že živé provedení je nenahraditelné,“ uzavírá Otakar Svoboda.

Rozhovor s ředitelem Jihočeské filharmonie přináší kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí tipy na audioknihy, které zabaví celou rodinu bez ohledu na věk jednotlivých členů, a představuje sci-fi román Václava Šorela Operace Slunce.

Spustit audio

Související