V areálu budějovického letního kina se objevily stany. Vzniká tu denní centrum pro lidi bez domova

7. duben 2020 13:45

Kdo je připraven, není zaskočen. Tímto rčením se v době pandemie řídí i městská charita v Českých Budějovicích. Proto buduje v areálu letního kina Háječek provizorní denní centrum pro lidi bez domova. Azyl tam najdou ale jen v případě, že se mezi nimi objeví pacient s koronavirem.

V areály vyrostly tři stany. „Jsou velké asi pět krát devět metrů, kapacita každého je deset lůžek. Budou tady ještě světla a teplomety. Postele jsou složené v jedné z místností letního kina, a pokud bychom spustili provoz, do deseti minut je sem nanosíme,“ popisuje ředitel charity Vít Fialka.

V areálu by měli mít lidé bez domova stejné zázemí jako v azylovém domě sv. Pavla v Riegrově ulici. „Jednou denně budou mít teplou polévku z menzy, kterou budeme servírovat na plastových talířcích jedno použití. Připravujeme zázemí v kontejnerech, aby tu měli sprchy, mohli si umýt ruce,“ říká Vít Fialka.

Čtěte také

V denním centru by měli pracovat tři zaměstnanci charity. „Jeden by měl stát u vchodu a všem přicházejícím měřit teplotu, další budou kontrolovat běh denního centra a počítáme s řadou dobrovolníků. Odhadujeme, že sem může přijít padesát až sto lidí a k tomu je potřeba dostatek personálu,“ upřesňuje ředitel.

Centrum je zatím opuštěné a město neví, jestli ho nějací lidé bez domova vůbec využijí. „To, co děláme, je příprava na situaci, která by mohla nastat. Pokud by onemocněl někdo z azylantů nebo lidí z ulice, v tu chvíli je musíme rozdělit, dům sv. Pavla zavřít pro karanténu a ti lidé z ulice by neměli kam jít,“ vysvětluje Vít Fialka.

Provizorní denní centrum v areálu letního kina Háječek v Českých Budějovicích by mělo být hotové na konci tohoto týdne.

Spustit audio

Související