V Budějovicích žije asi 500 lidí bez domova. Ubytovny nestačí, vztah s městskou policií je komplikovaný

10. říjen 2019 11:05

Až sto lidí žije v Českých Budějovicích na ulici, další čtyři stovky přebývají na ubytovnách. Podle městské vyhlášky bezdomovci nesmí žebrat, stanovat a nocovat na plochách veřejné zeleně a požívat alkoholické nápoje ve vybraných lokalitách.

Kapacity azylových domů a domovů pro seniory ale v krajském městě nestačí. Podle lidí bez domova jsou komplikované také vztahy s městskou policií.

„Nic moc to není, ale holt to musí člověk nějak zvládnout. Záleží také, jaká je to hlídka. Někteří jsou korektní, ale někteří ti mlaďasové si chtějí něco dokazovat. Jeden mě třeba kopl, že mám vstávat,“ popisuje bezdomovec Tomáš.

K jeho vyprávění se přidávají i bezdomovci Vláďa, Daniel, Radim a Pavlína: „Je víc případů, že někoho kopali.“ „Mně naštípli žebro, když mě odváželi.“ „Je to všechno o lidech, někteří dělají problémy zbytečně, že vás budí uprostřed noci, když není ani proč, a pak jsou zase hlídky, které jen přijdou a řeknou, ať nejsou žádné problémy a ať tu máme uklizeno.“

Mluvčí městské policie David Štýfal taková obvinění odmítá. „My jako městská policie s nimi v první řadě nebojujeme, ale jeden z našich hlavních úkolů je dohled nad veřejným pořádkem. A samozřejmě osoby bez domova v Budějovicích jsou a veřejný pořádek nedodržují,“ říká.

Hlídky městské policie se podle něj s bezdomovci setkávají poměrně často. „Problém s nimi je takový, že se přesouvají z místa na místo. Zrovna včera se třeba vyklízel Krumlovský most, kde se usídlili. Není možné uhlídat všechna místa najednou,“ dodává.

Čtěte také

Podle Martiny Brožové z Kontaktního centra Prevent chybí ve městě koncepce – co s lidmi na ulici teď i v budoucnosti. „Mně v Budějovicích hodně vadí, že nevidím systémový přístup k bezdomovectví jako takovému, že prostě existuje a co s ním. Je třeba si fakt uvědomit, že ti lidé reálně stárnou, reálně jsou na ulici, nemají možnosti, azylák to nevyřeší a oni na té ulici umřou,“ zdůrazňuje.

Město problém lidí na ulici řešit chce, v domovech pro seniory pro ně ale místo nemá. „Těch akutních případů, které jsou na čekací listině, je poměrně hodně. Řekněme, že to jsou za Budějovice stovky, takže je to problém,“ potvrzuje náměstek primátora Viktor Vojtko.

Před nastávající zimou by lidé bez domova uvítali pozemek, kde by si mohli postavit stany. Město pro ně chystá polystyrenové přístřešky.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související