Muži bez domova mohou využívat noclehárny, pro ženy lůžka nejsou

30. leden 2019 07:18

Ženy bez domova nemají na Jindřichohradecku místo, kam by se schovaly před zimou. Noclehárna v Jindřichově Hradci je jen pro muže, azylový dům zase jenom pro matky s dětmi.

Podobná situace je i ve zbytku Jihočeského kraje. Lůžka pro přespání žen bez domova jsou jenom čtyři v Českých Budějovicích a jedno ve Strakonicích.

„Mohl jsem být s bráchou na squatu, ale já tam nevydržím, to je strašná zima,“ ocenil loni v zimě čtyřiačtyřicetiletý bývalý profesionální řidič možnost přespat v noclehárně svatého Antonína v Jindřichově Hradci. Kapacita je tu osm lůžek. Určená jsou pouze pro muže.

Na konci roku 2012, kdy charita noclehárnu otvírala, plně vyhovovala tehdejším požadavkům. „Žen tu není tolik, jsou to řádově jednotky, ale jsou tady. Musím otevřeně říct, že tato služba zejména v zimním období městu chybí,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí městského úřadu Zdeňka Šindelářová.

Že je problém aktuální, potvrzuje i ředitelka jindřichohradecké Farní charity Karolína Píchová. „Máme tady klientku, která přišla s tím, že nemá žádný příjem a vlastně nemá kam jít,“ vypráví.

Jednou z variant, kterou zkoušela charita situaci ženy bez domova vyřešit, byl azylový dům v Políkně. Bez dětí tam ale na místo nemá nárok. „Naše služby nabízíme maminkám s dětmi a dále těhotným,“ upřesnila vedoucí domova Romana Přibylová.

Mráz plní azylová zařízení. Lidé bez domova nepohrdnou ani takzvanou teplou židlí

Jedinou plzeňskou noclehárnou pro lidi bez domova je Domov sv. Františka

Některé jihočeské azylové domy fungují kvůli mrazům v krizovém režimu. Lidé bez domova sem teď přicházejí hlavně přenocovat. Někteří kvůli plné kapacitě nocleháren spí i na židli.

Jindřichův Hradec má k dispozici i takzvané krizové lůžko. Ani to ale nemůže sloužit ženám bez domova. „To je vyloženě určeno pro úplně výjimečné případy, pro zajištění nezletilých dětí ve věku do 18 let, pokud se ocitnou bez zákonného zástupce, a to na nezbytně nutnou dobu,“ uvádí Zdeňka Šindelářová.

Farní charita proto začala s městem o nových prostorách pro noclehárnu pro ženy vyjednávat. Nějaké možnosti, dokonce hned v sousedství noclehárny pro muže, už se rýsují. „Jednou z rychlejších možností je oddělení mužů a žen. Znamenalo by to nějaké stavební úpravy, musíme zjistit, jestli by farní charita dokázala tuto záležitost obhospodařit,“ doplňuje radní Bohumil Komínek.

I v případě, že se podaří prostory pro noclehárnu upravit, prvním ženám bez domova nabídne azyl nejdřív v zimě 2019/2020. Charita totiž musí službu nejdřív zaregistrovat.

Spustit audio

Související