Kostel svatého Vojtěcha v Budějovicích dostane věžní hodiny, které tu měly být už desítky let

8. červenec 2021 12:17

Lešení obehnalo západní část kostela svatého Vojtěcha v Českých Budějovicích. Farnost zahájila rozsáhlou rekonstrukci svatostánku, který navrhl architekt Jaroslav Čermák ve 30. letech minulého století.

„Náš kostel procházel rekonstrukcí v 80. letech minulého století, a to už uplynula dlouhá doba. Projevily se různé závady a havarijní stav určitých částí kostela, tak bylo potřeba se do toho zase po čase pustit,“ říká člen ekonomické rady farnosti svatého Vojtěcha ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích Štěpán Malík.

„Úprava se bude týkat celého kostela. Není to jen fasáda budovy, ale také klempířské prvky a část krovu. Budou se opravovat i dřevěné žaluzie ve věži, báň a kříž,“ doplňuje.

Čtěte také

Jednou z hlavních částí projektu je instalace věžních hodin, které tu dosud nikdy nebyly, i když původní architektonický návrh s nimi počítal. „Nikde není záznam, proč se sem nakonec nedostaly, ale kostel byl postaven v roce 1939, tak se domníváme, že během války nebylo dost peněz a po válce už se k tomu nedostali. Přitom jsou ve věži čtyři otvory na všechny světové strany,“ popisuje Štěpán Malík.

Na rekonstrukci kostela může přispět kdokoliv. „Na webových stránkách naší farnosti ctyrak.cz je kolonka Oprava kostela a tam může každý zjistit něco o historii kostela, podívat se, co se opravuje, a dozví se, jak adoptovat konkrétní část nebo jen přispět,“ doplňuje Štěpán Malík.

Hodiny se na věž budou instalovat v závěru srpna. Celou rekonstrukci vnějšího prostoru chce mít farnost hotovu letos na podzim. Podle Štěpána Malíka budou opravy stát zhruba šest milionů korun.

Spustit audio

Související