Konec bojových ukázek se zbraněmi? Evropská unie chce zpřísnit pravidla

25. listopad 2018

V poslední době jedno výročí střídalo druhé a mnohé oslavy byly spojeny s vojenskými ukázkami, čestnými strážemi u pomníků a dobovými zbraněmi. Členové klubů vojenské historie jsou už teď vázáni přísnými pravidly, ale ta by se měla ještě zpřísnit.

Na začátku byl záměr Evropské komise mít větší přehled a lepší evidenci legálně držených zbraní na území Evropské unie. A to zbraní jak historického, tak novodobého data výroby v soukromém držení. To vše v kontextu z obav možného zneužití teroristy.

V posledních měsících se zvláště mezi legálními držiteli zbraní skloňuje nová směrnice Evropské unie o zbraních. Ta měla být už od září letošního roku implementována do našeho zákonodárství, ale sklidila vlnu nevole napříč Evropou a dodnes ji některé země zcela nepřijaly.

Jednadevadesátníci: Omezilo by to naši činnost

Poznamenala by třeba spolek Jednadevadesátníci z Českých Budějovic. „My využíváme historické zbraně, které jsou buď v replikách, nebo v originálních kusech. Kdyby se tato směrnice zavedla v plném znění, tak to znatelně omezí naši činnost i veřejné vystupování,“ říká předseda Jan Bican.

Jednadevadesátníci v Sedlčanech při odhalení pamětní desky polnímu maršálovi Janu Josefu Václavu Radeckému z Radče

Řeč je o směrnici Evropského parlamentu a Rady EU z května 2017, kterou se mění dřívější směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní. Cílem je zamezit zneužívání palných zbraní pro trestnou činnost s ohledem na nedávné teroristické činy.

Poměrně rozsáhlá novelizace přináší třeba ještě větší kontroly podnikatelů v oboru zbraní a palné zbraně určené pro vojenské použití typu Kalašnikov a M16 by měly být pro civilní použití zcela zakázány.

Vedle těchto vcelku logických nařízení se ale objevuje i omezení zásobníků na větší počet nábojů u zbraní, které už stejně nemohou střílet, a mnoho dalšího. To právě kritizují hlavně historické spolky jako zcela bezpředmětné omezování.

„My na vojensko-historické ukázky používáme zbraně, na které by to také mělo dopadnout, co se týče omezení kapacity zásobníků. To jsou volně prodejné zbraně od 18 let, poplašné, akustické. Jsou vyrobené tak, aby z nich nešly střílet projektily,“ připomíná Radek Marcin, předseda Klubu vojenské historie Čeští lvi České Budějovice.

Myslíte si, že terorista bude používat zbraň starou sedmdesát a více let? To je v dnešní době daleko jednodušší sehnat Kalašnikov.
Radek Marcin, Klub vojenské historie Čeští lvi České Budějovice

Tito a další nadšenci například nebudou moci používat takto upravené samopaly, na další pak budou potřebovat zbrojní pas. Bez nadsázky se dá říci, že bez zbrojního pasu by si asi nikdo nepořídil ani takzvanou startovací pistoli.

Zneužití historických zbraní pro teroristické účely si Radek Marcin dokáže představit jen těžko. „Myslíte si, že terorista bude používat zbraň starou sedmdesát a více let? To je v dnešní době daleko jednodušší sehnat Kalašnikov než nějakou historickou zbraň, která má historickou hodnotu i cenu. A co se týče předělávání zbraní, které jsou pro akustické ukázky, to je úplný nesmysl, protože ty jsou koncipované tak, aby z nich nebylo možné střílet projektily, a jakékoli předělání se rovná v podstatě výrobě nové zbraně,“ reaguje.

Reakce na teroristické útoky

Podle vedoucí oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Mileny Bačkovské přijala Evropská komise původní návrh směrnice pět dnů po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015.

„Byla to jednoznačně reakce na tyto útoky, které tedy nebyly páchány historickými zbraněmi, ale nelegálně drženými automatickými nebo poloautomatickými zbraněmi. To, že směrnice může mít dopad i na historické zbraně, je spíš druhotné a ne přímo zamýšlené, nicméně je to reálná možnost. Obecně jakékoliv legálně držené zbraně vesměs nepředstavují bezpečnostní riziko, protože nejsou používány teroristy, teroristi běžně útočí nelegálně drženými zbraněmi,“ komentuje.

Milena Bačkovská dodává, že náš stávající zákon o zbraních je poměrně komplexní normou a Česká republika asi 80 procent požadavků nové směrnice již dávno plní. Jsou například povinné zdravotní testy držitelů zbrojních průkazů a podobně.

Bude v Čechách znovu povinná vojna?

03679788.jpeg

Když do internetového vyhledávače zadáte slova „povinná vojenská služba“, hned vám vyskočí několik zdánlivě zaručených zpráv o tom, že v České republice bude opět zavedena. Tyto zvěsti pak následně ministerstvo obrany vyvrací.

„Zbývá nám implementovat asi dvacet procent ustanovení, nicméně to jsou ta nejproblematičtější. Česká republika je zatím neimplementovala i z toho důvodu, že v loňském roce podala žalobu proti této směrnici u Evropského soudního dvora. Domáháme se zrušení této směrnice a čeká se, jak to dopadne. Rozhodnutí soudu by mělo padnout někdy v první polovině příštího roku,“ doplňuje.

Podle Mileny Bačkovské nemá ministerstvo zájem jakkoliv omezovat chod klubů vojenské historie. Některé spolky už ale problémům předcházejí. „Většina používá dřevěné makety u pomníků z toho důvodu, že zbraně podléhající registraci by se neměly objevit na veřejnosti, pokud ten prostor není určený jako dočasná střelnice. To platí v případě různých bojových ukázek, kdy je na povolení policie umožněno ze zbraní střílet akustické náboje, ale podotýkám  – jenom akustické,“ popisuje Radek Marcin.

Dopředu řeší případné možné třecí plochy i politici. „Kromě toho, že vláda připravila velmi rychlou implementační mininovelu, tak už zároveň uložila ministerstvu vnitra komplexně připravit a předělat zbraňovou legislativu na území České republiky, aby se do budoucna lépe čelilo dalším pokusům zpřísňovat směrnice o zbraních,“ uvádí Milena Bačkovská.

Tato nová legislativa by měla i lépe řešit postavení klubů vojenské historie, které používají upravené zbraně, z nichž už není možné střílet. Součástí příprav je i expertní skupina se zástupci těchto klubů.

Mnozí členové se shodují na tom, že nemají nic proti evidenci ani kontrolám, ale, jak už bylo řečeno, teroristé zpravidla neútočí legálně drženými zbraněmi.

Spustit audio

Související