Klíčumburk se říkalo starému zámku ve Lnářích. Nad vstupem do sídla byl totiž vytesán klíč

Ve Lnářích na Strakonicku stojí vedle sebe mezi rybníky dva zámky. Těsně kolem nich vede hlavní silnice na Plzeň. Drobnější, takzvaný starý zámek v sobě ukrývá původní středověkou tvrz, která zdejšímu panstvu sloužila od 14. století.

Nejstaršími majiteli Lnář byli zřejmě páni, kteří v erbu měli klíč. Tento rodový symbol byl také vytesán nad vstupem do sídla, kterému se podle něj minimálně od 16. století říkalo buď česky Klíčumburk, nebo německy Schlüsselburg. Klíč se totiž německy řekne Schlüssel.

Ve druhé polovině 17. století se malba velkého klíče objevila rovněž na fasádě prvního patra nového barokního zámku rozestavěného Vratislavy z Mitrovic a dokončeného Černíny z Chudenic. A vydržela tam až do první republiky, kdy během úprav došlo k jejímu odstranění.

Nahradila ji pouze malá kamenná deska se stejným motivem. Ani tu tam ale dnes už nenajdeme. Označení zámeckého okrsku Schlüsselburg se přeneslo na celou obec a stalo se jejím oficiálním jménem v německém jazyce. Klíč mají Lnáře i ve svém obecním znaku.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související