Každá kapka mateřského mléka je pro nás dobrá, říká primář Jiří Dušek

14. září 2020

Jinými slovy řečeno: Ani kapku žlutého zlata nazmar! Dříve byly kojné, teď je banka mateřského mléka. V Českých Budějovicích jedna ze čtyř v republice! O jejím provozu i kojení jako takovém jsme si ve Zdravíčku povídali s MUDr. Jiřím Duškem, primářem Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Banku mateřského mléka si nepředstavujte jako budovu ve stylu bankovního domu. Nicméně: protože v Českých Budějovicích existuje BMM už od roku 1987, je to pravdu celý provoz. Stihneme v něm zpracovat kolem jednoho tisíce litrů mateřského mléka za rok.

Čtěte také

Mléko od dárkyň je vyšetřeno, pasterizováno, při teplotě -18 až -23°C uskladněno a připraveno k použití. Žluté zlato – jak nenahraditelné nažloutlé tekutině říkáme – spotřebováváme z hygienických důvodů do tří měsíců.  Ani kapka u nás nepřijde nazmar. A kdybychom náhodou měli přebytek, jiné porodnice a perinatologická centra, zvlášť v Praze, nám utrhají ruce.

Mléko z banky je prioritně určeno nedonošeným dětem

Dalšími příjemci jsou novorozenci, jejichž vlastní maminka z nějakého důvodu kojit nemůže nebo s námi v nemocnici není. U předčasně narozených dětí spotřeba není veliká. Děťátko s porodní vahou pod 500g spotřebuje půl mililitru mléka po osmi hodinách. I těžce nedonošeným dětem se ho ovšem snažíme podat hned v prvních dvou hodinách života. Aspoň kapku na štětičku. A ono si ji potom cucá…

Mateřské mléko je pro novorozence skutečně nenahraditelné

Je to tekutina dokonale vyvinutá evolucí. Navíc se její složení a množství mění v čase, přesně podle potřeb miminka. První dávkou je takzvané mlezivo. Obsahuje hodně proteinů a imunoglobulinů, tedy přesně to, co novorozeně potřebuje, aby se jeho trávicí trakt osídlil tím správným způsobem. Do té doby je totiž sterilní. Pokud  by ho obsadily patogenní bakterie, mohlo by dojít k závažným potížím. Pokud lactobacily, které tam patří, miminko má daleko menší problémy v dalším vývoji.

Kojení vůbec dětem i matkám velice prospívá

Kojené děti mají prokazatelně menší riziko alergií, vyšší IQ, vyšší objem mozku, je u nich o 50% snížené riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. Celkově zažívají mnohem méně infektů a gastrointestinálních problémů a ve výčtu benefitů bych mohl ještě dlouho pokračovat. Co se maminek týče, kojení pomáhá hojit porodní cesty, je obranou proti rakovině ženských orgánů, o vytváření citové vazby k dítěti nemluvě.

A jak to je s novodobými kojnými?

Základem je chtít. Pokud má žena dostatek mléka pro vlastní dítě a stojí o to se podělit, pak stačí, aby se podívala na webové stránky českobudějovické nemocnice a tam si banku mateřského mléka našla. Přijímáme mléko od zdravých žen bez infekčních chorob chronického typu a tuberkulózy, nesmějí také užívat některé léky. Popis všech podmínek je na našich stránkách, navíc sestřičky tím u nás doopravdy žijí a velmi rády dárkyním poradí a pomohou.

Mléko se odstříkává a postupně se zmrazuje do námi dodaných lahviček. Dárkyně odstříkávají ve svém domácím prostředí, sestra je objíždí a mléko od nich přebírá. Za dar mateřského mléka přispíváme maminkám na jejich výživu 300,-Kč na litr. V současné době máme tři dárkyně, velmi rádi přivítáme další. Informace mohou lidé získat také ve čtvrtek 17. září přímo v přijímací hale českobudějovické nemocnice.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Zdeněk Zajíček
Spustit audio

Související