Úporná bolest hlavy, takzvaná migréna, je prý třetím nejčastějším onemocněním vůbec

8. září 2020

Hostem Evy Kadlčákové je MUDr. Svatopluk Ostrý, primář Neurologického oddělení Nemocnice České Budějovice. 

Migréna se projevuje nejenom bolestí hlavy, ale vyloučí člověka z jakéhokoli dění, donutí jej ulehnout, odsunout se do ústraní a přečkat dobu, než příznaky odezní.

„Jakákoli fyzická aktivita migrénu zhoršuje. Nemocný tedy není schopen běžných činností, postarat se o děti, cokoli. Vadí mu hluk, světlo, čichové vjemy. Někdy migrénu provází nevolnost, bolest vygraduje zvracením,“ popisuje Svatopluk Ostrý, primář neurologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Příčiny migrény nejsou zcela jasné. Mechanismus je ale docela dobře známý  vlivem určitých spouštěčů se mění látky v mozku a v oblasti kolem cév, které zásobují mozek a jeho obaly. Dojde k rozšíření cév a bolest hlavy se rozvine.

Jedním ze spouštěčů je stres. „I proto je výskyt onemocnění častější v hospodářsky rozvinutých zemích. Dalšími spouštěči jsou aromatické potraviny jako sýry, čokoláda, káva nebo alkohol. Dále spánkový režim – nedostatek spánku, ale i jeho přebytek. Migrenici své spouštěče obvykle znají, mohou tedy zčásti rozvoj onemocnění ovlivnit,“ uvádí Svatopluk Ostrý.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v online záznamu vysílání Českého rozhlasu České Budějovice, nebo stáhnout do svých počítačů.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio