Kateřina Bolechová: Kolečkové brusle

26. květen 2022

Kolečkové brusle se čtyřmi kolečky v řadě takzvané „inlajny“ sestrojil Američan James Plimpton už v roce 1863. Přiznám se, že jsem jim 150 let nato také propadla, respektive jsem se o to pokoušela.

Bruslit na ledních bruslích přeci umím, myslela jsem si. Ovšem ty kolečkové se v jistých směrech chovají naprosto jinak, dá se říci až nevyzpytatelně.

Vzpomínám si, jak jsem si v jedné prodejně brusle zkoušela, prodavač mi pokynul, ať se tam v nich klidně projedu. No, nevypadalo to příliš dobře, jelikož jsem zajela do věšáku s oblečením.

Nebudeme si nic nalhávat, brždění na kolečkových bruslích je trochu oříšek, alespoň pro mne. Brzdila jsem zpravidla tak, že jsem jela pomalu a chytila se nějakého sloupu, případně jsem tomu nechala volný průběh, což ovšem leckdy mělo bolestivé následky.

Jednoho dne jsme s kamarádkou vyrazily po stezce směr Hluboká, jí to bruslilo samo, já se ovšem neskutečně trápila. V jednu chvíli mě tak bolely nohy, že jsem odmítla pokračovat dál.

Už jsem nebyla schopna dojet ani k autu. Tak jsem si sedla v Bavorovicích na chodník, zula brusle. Na nohou jsem měla fakt hodně tlusté ponožky, protože jsem měla brusle o několik čísel větší. Kdo mi poradil koupit si takovou velikost, vážně netuším. Nicméně než pro mě kamarádka přijela, kdekdo si moje pletené ponožky prohlédl, někdo s úsměvem, jiný soucitně.

Od té doby leží brusle netknuté ve sklepě. Tuhle mi na ně padl zrak, na chvilku jsem si pomyslela, že bych jim dala milost, ale pak jsem ten nápad zahnala. Mám totiž v hlavě myšlenky na elektrickou koloběžku.

autor: Kateřina Bolechová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Kateřina Bolechová: Vombat

    Při slově vombat asi mnozí z vás netuší o čem je řeč. Ani já jsem netušila, ale před mnoha lety jsem pracovala s Australankou. Bavily jsme se o lecčems, i o zvířatech.

  • Kateřina Bolechová: Tichá zóna

    Pendolinem jsem jela jen párkrát v životě, naposledy z Ostravy do Prahy. Co se týče koupě jízdenek, jsem celkem staromilec, takže preferuji klasický způsob, u okénka.

  • Kateřina Bolechová: Diety

    Diety se nacházejí v úplně jiném modu než za mých mladých let. To byla větší divočina. Dnes existují výživoví poradci, což ale neznamená, že bychom se zbavili experimentů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.