Jubileum Václava Hlaváče, bytostného swingaře, trumpetisty, kapelníka a zakladatele českobudějovického Rozhlasového swingového orchestru

21. leden 2023

Je vzácností, že by regionální studio Českého rozhlasu mělo svůj swingový band. No, a pod křídly Českého rozhlasu České Budějovice působí v současnosti de facto hned dva – dobře známý a zavedený Rozhlasový swingový orchestr s nynějším kapelníkem Josefem Krejčíkem a pak generačně mladší JR Big Band.

Oba jsou spjaté s velmi dobrým trumpetistou a bytostným swingařem Václavem Hlaváčem. Ten založil českobudějovický Rozhlasový swingový orchestr a po dlouhou dobu stál v jeho čele. A Junior Big Band vede jeho vnuk, také trumpetista Jan Hlaváč – a tento ansámbl nese z úcty jeho jméno, takže správně celý název zní JR Big Band Václava Hlaváče. Mimochodem, zanedlouho, 8. února, bude mít ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice koncert.

Ale zpět k Václavu Hlaváčovi. Tento Jihočech, absolvent Konzervatoře Jaroslava Ježka, má za sebou bohatý muzikantský život. Hrál třeba ve Swing Bandu Ferdinanda Havlíka, Big Bandu Praha nebo Big Bandu Konzervatoře Jaroslava Ježka, ale nejdelší čas prožil Václav Hlaváč v populárním českobudějovickém Tanečním orchestru Metroklub. Vynikl také jako hudební pedagog a při základní umělecké škole na Piaristickém náměstí vytvořil velmi kvalitní žákovský swingový orchestr.

A tyto věty jsem s potěšením přidal z toho důvodu, že pan Václav Hlaváč oslavil v pondělí 16. ledna pětaosmdesátiny. Blahopřáním post festum může být třináct let stará nahrávka jeho Rozhlasového swingového orchestru Hvězdného prachu, Stardust, Hoagyho Carmichaela, kde má Václav Hlaváč společně s Miroslavem Surkou sólo na trubku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související