Šumavský otčenáš Vojtěcha Dyka je výzvou k meditaci o přírodě a tichu

Šumavský otčenáš Vojtěcha Dyka svou dlouhou stopáží příliš nevyhovuje stavitelům rozhlasových playlistů, avšak vzhledem ke svému poselství, hodnotě a v případě naší stanice i zeměpisnému umístění nabízí velmi dobré důvody k Hudebnímu pozdravení právě jím.

Velmi talentovaný a populární český zpěvák, herec, autor, muzikant Vojtěch Dyk má velkou slabost pro Šumavu a její přírodu a klid. Má tam chalupu a často do této části Čech s rodinou jezdí.

A po dlouhých šumavských procházkách a pohnut rozhledem do dáli ze svého zamilovaného místa volil Vojtěch Dyk formu nejrozšířenější modlitby – tedy otčenáš hudebně postavený na jediném tónu C, jak sám říká, „praotci všech tónů“.

Šumavský otčenáš má i svou velice působivou obrazovou podobu ve videoklipu režiséra Petra Krejčího, který měl symbolicky premiéru v den zimního slunovratu 21. prosince roku 2021, což bylo prý velmi šťastné datum.

Tato neobvyklá skladba Vojtěcha Dyka však není jenom vyznáním se z obdivu k šumavské přírodě, ale zároveň, a možná ještě více, výzvou k meditaci o tichu, o potřebě vymanit se ze všech toxinů, které tento svět zaplavují, a o hledání sebe sama v tomto světě.

Jak sám Vojtěch Dyk na okraj své velké písně poznamenal: „Všichni v sobě máme láskyplný pocit sounáležitosti k bližnímu i k něčemu vyššímu, co nás, lidi, přesahuje.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související