Jiří Březina starší: Tolerance

16. listopad 2022

Strojírenství se odjakživa pere s nepřesnostmi. Bylo by krásné, kdyby všechny pětimilimetrové díry měly průměr pět celých nula nula a nic než nuly bychom ani na dalších místech nenašli.

Ale takhle to v reálném světě nechodí. I velmi přesná vrtačka vyvrtá každou díru nepatrně jinou a pokud se v ní má točit hřídel, musí být ta díra o nepatrný ždibec větší. Už proto, že ani hřídel, který do ní přijde, nebude vždycky úplně akorát.

Aby stroje fungovaly bez zadření a havárií, musí se při jejich návrhu počítat s tím, že rozměry dílů se budou pohybovat v určitém rozmezí, kterému se říká tolerance. Je to sepsáno v mimořádně nezajímavých dokumentech zvaných normy a každý, kdo takový díl použije, ví, s jakou nepřesností má počítat.

Přísně vzato, neplatí to vždycky. Technika pokročila a přesnost výroby se dnes dá zlepšovat až na samou hranici dokonalosti. Tedy do stavu, kdy se můžeme spolehnout na to, že pětimilimetrová díra bude měřit na chlup pět nula nula, ani míň, ani víc.

Přestože ale takové součástky lze vyrobit, málokdo je požaduje, protože jsou neskutečně drahé. Najdeme je jen na místech, jako jsou třeba kosmické lodi, kde by oprava byla daleko dražší, anebo by na ní mohlo být pozdě.

Většinu z nás strojařina neživí, a tak je pro nás slovo tolerance spíš synonymem lidské snášenlivosti. Vlastně je to dost podobné. I u lidí je třeba počítat s tím, že nejsme všichni stejní, a kdo automaticky předpokládá opak, nejspíš také směřuje k havárii. Vzít na vědomí vzájemné rozdíly a nedělat z nich přehnaný problém je jedna ze záruk, že se ze světa nestane horší místo, než je teď.

Ale i tahle tolerance má výjimky. Nikdy bychom neměli tolerovat nenávist, násilí a jiné projevy zla, protože i oprava jejich následků může být drahá. Pokud na ní nebude pozdě.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.