Jiří Březina starší: Sámoška

7. listopad 2022

Získávat potravu nákupem místo vlastnoručního pěstování nebo lovu, to vypadá jako náramný pokrok. Probíhá to pod střechou a ani se při tom neumažeme. Často ale vypadnu ze supermarketu víc zdrchaný, než kdybych si ty brambory sám nakopal.

Nákupní vozík si jede, kam chce, a hladký průjezd lidojemem mu komplikují police s výprodejovými propadáky, které nám obchod nastavil do cesty v naději, že je omylem koupíme. K tomu strhané tváře zaměstnanců, kterým při horečném přebíhání mezi kasami a doplňováním zboží viditelně překážíte a pokud se na vás vůbec podívají, čtete v unavených očích prosbu „už sem radši nelezte“. Dorazí vás fronta u pokladny, zpomalená nesmyslným nabízením nákupních karet a počítáním slevových samolepek.

Občas mi v té frontě naskočí nostalgická vzpomínka na venkovskou samošku mého mládí. Potkala se tam celá ves a semlely všechny drby, takže po nákupu jste věděli, kdo se narodil, kdo umřel, kdo se opil, koho vyhnala žena a koho chytili při vykrádání králíkárny. A protože pro svačinu tam chodili i přespolní, mělo zpravodajství i zahraniční sekci. Lidé tam postávali i po nákupu, aby si novinky doposlechli do konce.

Měl jsem tu nákupní pohodu za ztracenou, ale nečekaně jsem si ji připomněl v jedné samošce kousek od nás na konečné. Pokladní jsou usměvavé, při protahování zboží čtečkou se netváří, jako by mlely z posledního, a s každým zákazníkem prohodí aspoň pár slov, třeba o počasí, nebo utrousí vtip. Tahle fronta není zachmuřená. A není to věc jedné pokladní, jak byste si mysleli. Takhle přívětiví jsou v tom krámě všichni. Zřejmě tam řádí dobří duchové.

Zato moje stará samoška už na vsi není. Chalupáři si před víkendem nacpou svá SUV proviantem v městských supermarketech a starousedlíkům nezbývá, než tam hnát auta také. Vždyť je tam tak báječně levně.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.