Jiří Březina starší: Respirátory

12. srpen 2021

Když byl covid na vrcholu a bez respirátoru jsme pomalu nesměli ani na balkon, stejně chodila po ulicích skupina lidí bez jakékoli ochrany. Hrdí a nezávislí orlové svobody, nesklonění před jakoukoli světskou mocí, které nikdo nedonutil, aby svůj obličej zohyzdili tou ničemnou věcí, ve které se množí bakterie, kvasinky a houby a která po několika hodinách nositele spolehlivě otráví oxidem uhelnatým.

V souvislostech tehdejší reality, kdy umíraly stovky lidí denně, mi to moc rozumné nepřišlo, ale řekl jsem si, že každej jsme ňákej, přiměřeně natáhl vzájemné rozestupy a šel svou cestou.

Teď je půlka srpna, jsem očkovaný, a tak nosím respirátor jen tam, kde je to předepsáno. Proto mě dost překvapilo, že stejné vyznavače absolutní svobody a bojovníky proti státní despocii najednou potkávám venku na chodníku pečlivě utěsněné v těch zbytečných a strašlivě nezdravých respirátorech, a že najednou obloukem obcházejí oni mě.

Vrtalo mi to hlavou, ale na důvod té podivné proměny bych sám nepřišel. Až mi ho jeden z těch opatrných sám prozradil. Ti lidé se bojí jít na očkování, a proto takzvaně „čekají, co to udělá“. Což znamená, že chtějí v těch respirátorech přežít bez vakcíny do té doby, než budou naočkováni všichni ostatní.

Myslím, že taková strategie by možná měla naději, kdyby se pro ni rozhodlo deset procent lidí, jenže těch spekulantů je daleko víc. Navíc se objevují stále nové mutace, jedna nakažlivější než druhá, takže se bojím, že leckdo z těch čekatelů uvidí „co to udělá“ nepříjemně zblízka.

Ale každej jsme ňákej.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.