Jiří Březina starší: K létu patří nepohodlí

6. srpen 2021

Když sleduju nabídky cestovních kanceláří, lákajících natěšené zákazníky po covidové pauze, zdá se, že mnohé vsadily na luxus. Všechno za vás zařídíme, všude vás dovezeme, stoly se budou prohýbat a špalíry personálu v livrejích budou připraveny splnit každý váš rozmar. Vy si jen užívejte pohodlí.

V základech tohoto přístupu je poněkud pošetilý předpoklad, že na dovolené se máte mít ve všech směrech líp než doma. To je podle mě omyl. Naopak tvrdím, že nejlepší dovolená je taková, na jejímž konci cítíte, že už toho bylo dost. Nekroutí vás lítost nad loučením s pohádkovými resorty a těšíte se domů na obyčejnou postel a obyčejnou snídani.

Ano, tvrdím, že bezproblémová dovolená je ve skutečnosti receptem na nudu a hodnotu vaší rekreaci dodají teprve problémy.

Nemusíte zrovna šplhat na Everest. Ostatně zdá se, že podstatnou součástí tohohle zážitku je čekání v nekonečné frontě, ve které občas váš soused umře. Stačí obyčejné bloudění. Není nic příjemného šlapat na kole s vědomím, že do cíle máte ještě třicet kilometrů, slunce klesá k obzoru a vy nemáte ponětí, jestli se k cíli blížíte, nebo se mu vzdalujete.

Pravda, navigace a mapy v telefonech tyhle zážitky dost zkomplikovaly, ale při dobré vůli je pořád možné mapu nechat doma, v telefonu vybít baterii a na konci dne si užít naplno ten vítězný pocit, že jste přece jenom dojeli.

Spustit audio

Související