Jiří Březina starší: Den přátelství

30. červenec 2021

Že je předposlední červencový den Mezinárodním dnem přátelství, jsem se dozvěděl teprve nedávno a trochu mě to zaskočilo. Není to svátek, který by měl u nás tradici, vznikl snad někde v jižní Americe a pak mu dalo úřední punc OSN.

Přemýšlím, co s ním, protože oslavou přátelství je přece naprostá většina ostatních oslav, svátky, narozeniny, a nakonec i pohřby.

Tím nechci přátelství shazovat. Je to jedna z nejcennějších věcí, které vám život může dát. Přesto ve sféře umění přátelství tvrdě prohrává se svou příbuznou láskou. Určitě znáte daleko víc filmů a knížek o lásce než o přátelství.

Láska dává autorům nekonečně větší rozběh. Dovoluje pracovat s konflikty, střídat vrcholy a pády, spouštět a zažehnávat krize, a dodat spoustu dalšího materiálu pro příběh, od kterého se neutrhnete. Ani když se děj posune k vraždě, nikoho to nepřekvapí, protože jak známo, ve válce a v lásce je dovoleno vše.

Zatímco přátelství vznikne a pak už jen trvá a trvá, a jen velmi vzácně zaniká. Je těžko představitelné, že by se například Tři mušketýři na konci románu rozhádali do dvou znepřátelených dvojic (komu nevychází počty, ten to zřejmě nečet). Nebo že by medvídek Pů začal kout pikle s oslíkem proti prasátku. Ani Bylo nás pět nemůže skončit jako Byli jsme tři proti dvěma. Přátelství postrádá vášeň, ale zato (a nejspíš i proto) trvá.

Aby se knížky o přátelství vůbec daly číst, musí je většina autorů okořenit osvěžujícími zloduchy, do kterých se pak spřátelení hrdinové mohou nějak zajímavě pustit. Což je hezky vidět třeba v těch mušketýrech.

A oficiální den přátelství? Nevím sice, co s ním, ale určitě ho přežiju. Mám trénink. Slavívali jsme kdysi ne den, ale celý měsíc přátelství a žádné stopy to na mě nenechalo.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.