Jiří Březina starší: Smůla

14. červenec 2021

Všichni víme, jak to v životě chodí, někdy máme štěstí a jindy smůlu. Mně se to tuhle dost rychle prostřídalo.

Začalo to zjištěním, že moje elektrická páječka, kterou kromě pájení používám i na děrování plastů a podobné špinavé práce, je zapatlaná až běda, a rozhodl jsem se ji vyčistit. Ten záměr sám byl ještě v pořádku. Chyba nastala až v momentě, kdy jsem zvolil očistnou metodu. Rozpálil jsem totiž páječku naplno a začal jejím hrotem šťourat v plechovce s čisticí kalafunou, kterou jsem držel v druhé ruce. Kalafuna je jak známo stromová pryskyřice, tedy smůla, a páječka ji ohřívala na teplotu kolem dvou set stupňů.

A brzy se stalo, co se stát muselo. Nahnul jsem plechovku tak nešikovně, že z ní roztavená kalafuna vytekla. Nevadilo by to tolik, kdyby zamířila jinam, než za můj nehet.

Nevím, jestli jste někdy zjišťovali, jaký vliv na duševní pohodu má dvěstěstupňová kalafuna za nehtem. Pokud vám takový zážitek chybí, mohu vás ujistit, že život je nabitý chvílemi nekonečně příjemnějšími. Ostatně vřící smůlu lili obránci hradů z hradeb na dobyvatele, a já teď vím, proč.

A tak jsem bezradně stál a poulil slzící oči. Až na radu své duchapřítomné ženy jsem strčil ruku dobyvatelku pod vodovod a dlouho ji chladil studenou vodou. Ošetření skončilo opatláním spáleného prstu sádlem.

Byl jsem smířený s dlouhým hojením, jak se na spáleninu sluší. S ošklivým puchýřem, se škubáním, které nedá v noci spát a s obvazem, zpod kterého bude dlouhé dny odkapávat nějaký fujtabl. Ten nehet mi samozřejmě sleze a bůhví, jestli mi ten prst nakonec nevezmou.

Jaký byl můj šok, když jsem se po úplně klidné noci probudil - a prst nejenže nebolel, ale kromě malého zaschlého puchýře na něm nebylo vidět vůbec nic!

Smůlu vystřídal zázrak.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.