Jiří Březina starší: Odpady

5. červen 2023

Nevím, jestli si uvědomujete, v jak absurdní situaci jsme s odpady. Nemyslím jen problémy spojené s jejich likvidací, ale také vše to, co tomu předchází.

Ročně po každém z nás zbyde asi půl tuny domácího odpadu, a to je jen špička značně špinavého ledovce. Průmysl, který vyrábí vše, co k životu buď nutně potřebujeme anebo jen vyžadujeme pro své pohodlí, k tomu přidává další tuny.

Dohromady je to pěkná hromada, kterou musel někdo vyrobit, někam dopravit, někde skladovat, v případě obalů i nabarvit a potisknout – abychom je odhodili někdy jen pár vteřin poté, co si daný výrobek koupíme.

Běžná rodina tak za rok zatíží zeměkouli dokonale neužitečnou hromadou balastu o váze plného autobusu. A protože jsme příliš vybíraví na to, abychom uprostřed svých odpadů žili, spotřebováváme další energii na jejich další dopravu někam, kde nebudou dráždit náš nos ani náš krasocit.

Tam se po nich projede buldozer a zahrne je zemí, třeba jako pozornost budoucím archeologům, kteří podle nich budou mapovat náš život. Možná je zaujmou rozdíly ve tvaru pivních lahví z roku 1950 a 2020 a budou žasnout nad tím, jak za tu dobu pokročila sklářská výroba, ale spíš se budou tlouct do čela, jak jsme hospodařili se zdroji, které naše generace ještě měla, zatímco ta jejich si o nich může nechat jen zdát.

Samozřejmě, něco pozitivního se děje. Například třídíme odpad a posíláme ho k opakovanému zpracování. Jenže zatím je to spíš služba našemu svědomí než skutečná pomoc pro planetu, kterou držíme jako rukojmí.

Ze všech odpadů, které za sebou stačíme zanechat, se totiž sebere jen nějakých deset procent. Když si uvědomíme, že o stejných deset procent roste jejich objem každý rok, běháme k těm barevným kontejnerům vlastně jen proto, aby situace zůstala stejně hrozná, jako je teď.

Něco zásadního je špatně. Rád bych skončil optimisticky, ale zatím není proč. Snažme se všichni, aby bylo.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.