Jiří Březina starší: Den počítačů

26. květen 2023

Počítače už nejsou žádná novinka, i když nám starším tak pořád připadají. Je to ale už padesát let, co opustily klimatizované sály a vydaly se do našich kanceláří a domovů.

Stejně jako u jiných vynálezů provázelo počítačové začátky na jedné straně nadšení nad tím, co zase lidský důmysl dokázal, na druhé straně skuhrání škarohlídů, že z téhle novoty nic dobrého nevzejde.

Patřil jsem do první skupiny. Do počítačů jsem byl od začátku zblázněný a už začátkem 80. let se nám doma objevil jeden z prvních jménem Spectrum. S dnešními měl málo společného. Za displej mu sloužil přenosný televizor s baňatou obrazovkou a místo paměti používal normální kazeťák, na kterém jsme si jinak pouštěli muziku. Žádné spojení se světem samozřejmě neměl, a také žádnou tiskárnu. Výsledky se musely opisovat z obrazovky. Ne že by tehdy tiskárny nebyly, ale pro nás byly příliš drahé. Levný ostatně nebyl ani ten počítač.

Výběr aplikací nebyl závratný. Pár her, něco na psaní textů a tabulkové výpočty, ale nepředstavujte si word, ani excel. Mně na té věci fascinovala hlavně možnost programování. Hltal jsem články v časopisech a hlásil se do korespondenčních kurzů, které se tam nabízely. Dostupnost informací nebyla valná, s dneškem se vůbec nedá srovnat, ale částečně jí vylepšovali nadšenci, kteří vozili ze Západu vše, co se dalo sehnat, a nezištně to dávali nám ostatním.

A tak jsem po stovkách hodin před blikající obrazovkou nakonec programování zvládl i já. Moje programy nebyly žádné hvězdné války, ale vyřešil jsem jimi pár otravných výpočtů sobě a kolegům v práci a zmohl jsem se i na jednoduchou hru pro naše děti. Učila je počítat a správné výsledky odměňovala medvídkem. A protože medvídek jen na displeji nám nepřipadal jako dostatečná odměna, patřil k příslušenství i pytlík skutečných želatinových medvídků.

Byly to dřevní doby. O takových vymoženostech jako jsou viry, vykradená konta nebo lži a pomluvy šířící se po síti rychlostí světla se nám tehdy ani nezdálo. 

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.