Jiří Březina starší: Den Slunce

3. květen 2023

Určitě jste někdy použili přirovnání, že je něco nad slunce jasnější. Jiné věci jsou zase tak jisté, jako že zítra vyjde slunce. A někdy se hodí vědět, že pro jedno kvítí, slunce nesvítí. Nic nového pod sluncem není ani fakt, že kam nechodí slunce, chodí lékař.

V denním shonu si možná ani neuvědomujeme, jakou hodnotu pro nás Slunce má. Třeba teď tak aktuální energie, všechna pochází ze slunce. Ropa, uhlí i plyn jsou jen konzervy sluneční energie, uložené kdysi do pravěkých rostlin. Sluneční paprsky pohání i koloběh vody a vítr, a tedy i vodní a větrné elektrárny. A protože Slunce je jeden obrovský jaderný reaktor, ať se nám to líbí nebo ne, je veškerá naše energie jaderná.

Napadlo vás někdy, co by se dělo, kdyby sluneční reaktor třeba rozhodnutím nějakého parlamentu vyhasl?

Prvních osm minut vůbec nic. Tolik potřebují sluneční paprsky na cestu a celou tu dobu by nám svítily a hřály nás, jako by se nechumelilo. Chumelit by začalo až později, ale o to důkladněji.

Po těch osmi minutách by nastala na celém světě tma, vylepšená zhasnutým měsícem, protože i ten jenom odráží sluneční světlo. Hvězdy by sice svítily dál, ale moc bychom si jich neužili, protože bychom měli jiné starosti.

Začalo by se ochlazovat, a to daleko rychleji než na podzim, kdy se od slunce jenom odkláníme. Během pár týdnů bychom už na globální oteplování jen vzpomínali. Začalo by mrznout a mrzlo by čím dál víc. Zamrzly by řeky i oceány a z oblohy by jako husté sněžení padaly tuny zmrzlé vodní páry. Všechny rostliny by uhynuly a po nich všechno živé, co je na nich závislé, včetně nás lidí. Teplo by se udrželo jen u sopek a v hlubinných dolech, vytápěných zemským teplem, ale protože tepla se nikdo nenají, bylo by naše přežití stejně otázkou krátkého času.

Je moc dobře, že ačkoli na Zemi už dokážeme zničit téměř cokoli, na Slunce jsme krátcí.

Přeji vám hezký slunečný den.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.