Jiří Březina starší: Tkaničky

4. duben 2023

Dnešní doba sebou nese gejzír vynálezů. Vynalézalo se samozřejmě vždycky, ale současné tempo je něco extra. Nové materiály, nové bezdrátové sítě, úžasné baterie a spousta lidského důvtipu dávají vzniknout věcem, o kterých se nám ještě nedávno ani nezdálo.

Nechme stranou otázku, zda všechny ty úžasné nové věci dělají ze světa lepší místo. Spíš bych chtěl upozornit na jeden nenápadný vynález, který nám naopak slouží už pár tisíc let.

Jsou to tkaničky do bot, které se od doby kamenné prošněrovaly historií až k nám. Nehoníme zvěř s oštěpem v ruce a nerozděláváme si oheň třením dřívek jako tehdejší lovci, ale tkaničky si šněrujeme stejně jako oni.

Vývoj si samozřejmě posvítil i do tohohle kouta, a tak vám může boty na nohách držet několik daleko modernějších systémů, třeba suchý zip. Každá návštěva obchodu s obuví vás ale ujistí v tom, že i ve třetím tisíciletí tkaničky drtivě vedou. Možná i proto, že oprava suchého zipu není nic, co byste chtěli zkoušet třeba někde na výletě. Přetrženou tkaničku zvládnete všude.

Tady se ale neubráním drobné kritice. Věc s takovouhle historií by měla být dokonalá, a to tkaničky nejsou. Rozvazují se. Nemám žádné boty, na kterých by vydržely utažené uzly celý den.

Jejich výdrž měřím podle vzdálenosti, kterou ujdu k dalšímu dotahování. Běžně je to něco kolem dvou kilometrů, ale zatímco moje nejlepší tkaničky zvládnou bez údržby i deset, mám také tkaničky sotva pětisetmetrové. Trvale utažené nevydrží žádné.

Až na jednu výjimku. Pokud si tkaničky utáhnu příliš a bota začne nesnesitelně škrtit, drží uzel spolehlivě po libovolně dlouhou dobu a sám se nepovolí nikdy.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.