Jiří Březina starší: Budějovické bloudění

1. prosinec 2023

K něčemu se vám přiznám. Žiju v Budějovicích přes třicet let, ale z jednoho pohledu jsem pořád náplava. Stále jsem nezvládl místní názvosloví a už si nedělám naději na zlepšení.

Když jsme se přistěhovali, pořád jsem bloudil, a i dnes, pokud jedu někam, kam nejezdím často, radši kouknu do mapy. Zdejší místopis mi pořád přijde neuchopitelný.

Může za to určitě ta inflace přídavných jmen, jinde nevídaná. Mokré, Suché, Vrbné, Mladé, takové nebo makové, ale proboha co? Co je takové? Možná vám tahle místní jména přijdou milá a poetická, ale mně, který jsem kvůli nim tolikrát bloudil, už moc ne.

Matou mě nejen tím, že znějí podobně, ale navíc to jsou všechno jen vlastnosti a žádný hmatatelný objekt, který bych si mohl uložit do hlavy.

Nemohu si vzpomenout na žádné jiné město, kde se by se adjektiva tak hromadně nastěhovala do místních názvů. Porovnejte si to třeba s Brnem: Černá Pole, Kraví Hora, Žabovřesky, Lesná, Komín... Takové názvy si nespletete.

Navigaci mi v Budějovicích nevylepšuje ani fakt, že významově příbuzné názvy někdy patří částem města velmi vzdáleným. Mokré není u ničeho Suchého, a pokud jde o dvojí Vrbné, ze Suchého do Českého se pěkně projdete. To zase neplatí pro Pražské předměstí a Pražské sídliště, ležící pěkně vedle sebe podél Pražské třídy, jedno vlevo, druhé vpravo. Bohužel rozdíl mezi předměstím a sídlištěm není tak zásadní, abych nebloudil i tam.

Přemýšlím, jestli měli naši předci jen málo fantazie nebo zda za tím byl i nějaký smysl, třeba obranný. Představuju si cizí vojska, jak bloudí krajinou zmatená faktem, že se spousta obcí jmenuje skoro stejně.

Dnes v jejich stopách bloudím já.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.