Jan Vaněček: Modrý obraz

6. listopad 2020

Půjdete-li  na horu Kleť od vyšenské hájovny kolem Granátníku nebo cestou knížete Jana od hájovny nad Krasetínem, přijdete na rozcestí U modrého obrazu, které nemůžete minout.  

Obraz  znázorňuje ukřižování Ježíše Krista. Připomíná hrůznou událost z roku 1787, kdy pytláci pověsili knížecího hajného hlavou do mraveniště a on pak za velkých bolestí zemřel.  Byla to známá pytlácká msta. Krutá, bezohledná. Pytláků bývalo v Blanském lese dost. Pytlačit se sem jezdilo až z Bavor.

Monumentální modrý obraz na památku zabitého hajného

Modrý obraz, někdy se uvádí také Modrý Pánbůh, dostal tento název  podle svého modrého podkladu. Stal se orientačním a odpočinkovým místem při výstupu na vrchol Kletě. Zub času i vandalové ho však za ty roky poškodili a byl několikrát restaurován.

Modrý Pánbůh (Der blaue Herrgott) se vyskytuje také jako název románové prvotiny  spisovatele Rudolfa Slawitschka, který roku 1910 navštívil při služební cestě ohledně stavby vltavského mostu  Krumlov a zamiloval se tady do Margarety Müllerové, dcery ředitele krumlovského panství knížete Schwarzenberga. Ještě téhož roku se vzali. Svoji nastávající prvně potkal právě u Modrého obrazu. V úctě na toto setkání se stal Modrý Pánbůh názvem jeho románu.

Doporučuji vám, vážení přátelé, udělat si podzimní výlet na Kleť a prohlédnout si cestou tento zajímavý obraz. A z vrcholu hory možná pak spatříte i Alpy.

autor: Jan Vaněček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.