Jan Flaška: Zbytky

27. červenec 2023

Snad každá rodina má jedno jídlo, které se na jejím stole objevuje častěji než ostatní. Ne snad proto, že by bylo tak oblíbené; spíš proto, že je jednoduché a z dostupných surovin.

I naše rodina takový pokrm má. Jsou to zbytky.

Pokud si dobře vzpomínám, zbytky se v našem jídelníčku začaly objevovat v době, kdy jsme si pořídili děti. Zprvu měly formu vystydlých kašiček, které se po recyklaci stávaly součástí sladkých dezertů. Později se ke kašičkám přidaly nedojedené zeleninové příkrmy, z nichž šikovné ruce mojí ženy dokázaly vykouzlit chutné omáčky, polévky či přílohy nedělních obědů.

Od té doby uběhla spousta let a zbytky už u nás dávno nejsou náhražkou pestré stravy. Naopak. Míváme je v celé plejádě úprav, inspirovaných nejlepšími světovými kuchyněmi. Zbytky po italsku si vychutnáváme s bazalkou, rajským protlakem a nastrouhaným parmazánem. Zbytky na řecký způsob obkládáme baby rajčátky, okurkami a dochucujeme česnekem. Zbytky francouzské se zapečou a přelijí sýrovou omáčkou. Sýrová omáčka je vyrobená ze zbytků sýrových pomazánek z předvčerejška. Sýrové pomazánky samy přitom vznikly coby pohrobci nedojedených sýrových talířů.

Možná by vás zajímalo, jak se nám podařilo dosáhnout takhle rozmanitého jídelníčku. Prozradím vám naše rodinné tajemství: ať už připravujete jakékoli jídlo, uděláte prostě vždycky o jednu dvě porce navíc. Jídlo pak přelijete, dochutíte či ozdobíte něčím, co alespoň jeden z členů rodiny striktně odmítá jíst. Tím vznikne základ vašich budoucích zbytků – a dál už je to jen na vás a vaší kreativitě.

Zatímco tohle posloucháte, moje žena vyrábí našim dětem chutné dopolední svačinky. Doufám, že k nim přidá hodně zeleniny – protože jestli ne, tak nevím, co budeme jíst dneska k večeři.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Flaška: Nechcete komáry?

    Vážení posluchači, dovolte mi, abych využil toho, že teď mluvím do rozhlasu, a obrátil se na vás s jistou nabídkou: Nechce někdo z vás komáry?

  • Jan Flaška: Vlastnoručně vyrobené

    Je až s podivem, kolik věcí si člověk zapamatuje z doby, kdy chodil do mateřské školy. Třeba to, že druhé lidi prý nejvíc potěší, když jim dárek vyrobíte vlastníma rukama.

  • Jan Flaška: Přechodový rituál

    Člověk za život projde celou řadou situací, jež je možné považovat za přechodové rituály: návštěva víly Zubničky, maturita, pohřeb – tyhle okamžiky si vybaví asi každý.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.