Jan Flaška: Inovační pud

27. září 2023

Moje žena výborně vaří. Já umím uvařit jenom palačinky a pizzu z krabice. Nebýt jí, dávno bych zemřel na kurděje nebo na otravu igelitem. Její vaření má ale jednu zvláštnost.

Občas se jí nějaké jídlo obzvlášť povede a já jsem z něj tak nadšený, že nejenže nešetřím slovy chvály, ale dokonce si ho ani nepřisolím. Žena se pak potěšeně usmívá a to jídlo už nikdy v životě znovu neudělá.

Po čase sice dostanu na talíř něco, co připomíná onu původní pochoutku, ale stačí párkrát žvýknout a zjistím, že to nějak není ono. „Máš to moc dobrý,“ vstupuju opatrně do minového pole, „ale posledně mi to chutnalo nějak víc.“

„Říkala jsem si, že to chce změnu,“ odpovídá žena, „tak jsem to vylepšila.“ Po krátkém výslechu se ukazuje, že aby byla dobrota ještě chutnější a zdravější, vylepšila ji žena celozrnnou moukou namísto obyčejné, místo cukru použila melasu a nastrouhala do ní řepu. Nevyčítám jí to. Žene ji totiž vrozený inovační pud.

Inovační pud je věc, která člověka nutí, aby věci vylepšoval tak dlouho, dokud je úplně nezprasí. Kuchařka vylepšuje jídla až k úplné nepoživatelnosti. Já zase – jako každý domácí kutil – dokážu přetvořit dokonale funkční předměty v hlavolamy, jejichž účel a ovládání chápu jenom já sám.

A takový organizátor skromné sousedské slavnosti zase neustále obohacuje její program. Původně šlo o setkání lidí z ulice, kteří si popovídali a ochutnali přitom, co kdo uvařil a napekl. Úspěch akce si ovšem vyžádal její postupné bobtnání. Napřesrok přibyly stánky s občerstvením a taneční vystoupení. Další rok soutěže a žongléři. Potom se přidala diskotéka, sponzoři, apokalypsa a skákací hrad. Z výsledné sousedské slavnosti pak všichni sousedi zdrhají někam, kde se dá v klidu popovídat.

Inovační pud mají lidé prostě vrozený. Dokonce i pizza, která se mi teď peče v troubě, se na krabici chlubí „novou vylepšenou recepturou“. Nejspíš v ní bude melasa a řepa. Jestli jo, tak ji jíst nebudu. Ale vezmu ji sousedům k ochutnání – máme totiž v ulici sousedskou slavnost.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.