Jan Flaška: Až budete mít prohlédnuto, postupujte dále

9. srpen 2023

Nedávno jsme navštívili jeden nádherný starobylý hrad. Větší dojem než všechny jeho interiéry na mě ale udělala jakási paní, která na čtvrtém nádvoří zoufale křičela na své děti: „...a jestli toho okamžitě nenecháte, půjdeme ještě na další čtyři hrady!“

Hrozně mě to uklidnilo. Taky totiž máme děti, které, jakmile přijdou na nějaký zajímavý hrad, okamžitě chtějí vědět, kde tu mají hranolky, Coca-Colu, zmrzlinu a suvenýry.

Během prohlídky hradních prostor mi pak neustále kladou různé zvídavé otázky. Například když průvodce dvacet minut probírá historii hradu a rodokmen jeho majitelů, ptají se: „Fakt tohle musíme poslouchat?“

Když se pak rozhlížejí v obrazárně po deformovaných podobiznách barokních aristokratů, zajímá je: „Proč jsou ty lidi tak divný?“ Když nás průvodce žene jako stádo dobytka po sedmnáctém schodišti přes třicátou chodbu do devatenáctého sálu, vyptávají se mě: „A nechodíme náhodou pořád dokola?“ Celou prohlídku pak špikují nepřetržitým „Jak dlouho tu ještě budeme?“

Všechny tyhle otázky jsem si v jejich věku nepochybně kladl taky. Jenže pak jsem zestárnul a zapomněl přitom, že i mě kdysi zajímaly hlavně hranolky, zmrzlina a suvenýry. Ostatně suvenýrů mám ještě někde celou krabici.

Když se ale nad těmi dětskými dotazy zamyslíte, dojde vám, že to jsou samé existenciální otázky. No vážně. Zkuste si je zopakovat znovu a pomalu:

„Fakt tohle musíme poslouchat?“

„Proč jsou ty lidi tak divný?“

„A nechodíme náhodou pořád dokola?“

„Jak dlouho tu ještě budeme?“

Neznám na tyhle otázky odpovědi. Tuším jen, že až dojdeme na konec, stěží nás tam čekají hranolky a zmrzlina. Jen po sobě zanecháme hromady zbytečných suvenýrů.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Flaška: Zbytky

    Snad každá rodina má jídlo, které se na stole objevuje častěji než ostatní. Ne snad proto, že by bylo tak oblíbené; spíš proto, že je jednoduché a z dostupných surovin.

  • Jan Flaška: Nechcete komáry?

    Vážení posluchači, dovolte mi, abych využil toho, že teď mluvím do rozhlasu, a obrátil se na vás s jistou nabídkou: Nechce někdo z vás komáry?

  • Jan Flaška: Vlastnoručně vyrobené

    Je až s podivem, kolik věcí si člověk zapamatuje z doby, kdy chodil do mateřské školy. Třeba to, že druhé lidi prý nejvíc potěší, když jim dárek vyrobíte vlastníma rukama.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.