Jan Flaška: Mýdlo

6. září 2023

Nemám moc důvěru v lidstvo. Na jednom příkladu vám vysvětlím proč.

Existuje celá řada problémů, které se lidstvo snaží vyřešit už po staletí. Jedním z nich je problém blemcavosti mýdla. Jak uložit mýdlo poblíž zdroje vody tak, aby se nerozblemcalo?

Na umyvadlech bývají takové postranní prohlubně s odtokovými žlábky. Každý, kdo je někdy použil, ale ví, že mýdlo se v nich stejně rozblemcá, pak ztvrdne a přisaje se k umyvadlu.

Existují drátěné držáčky, v nichž má mokré mýdlo oschnout. Jenže i těmi se mýdlo časem problemcá skrz a šprušle se obalí mýdlovou hmotou. V děrované podložce se zase ucpou otvory, čímž vznikne vanička, ve které se mýdlo spokojeně koupe až do úplného rozhňácání.

Pak tu máme magnetické držáčky, na něž lze mýdlo zavěsit, když do něj zatlačíte zátku od piva. Takové mýdlo se ale stejně nakonec rozlomí a vy musíte řešit, co s mýdlovou drtí.

Relativně moderním řešením mýdlového problému je vynález tekutých mycích prostředků. Někomu se už prostě nechtělo čekat, až se mýdlo rozteče samo, a začal ho prodávat v lahvičkách už rozblemcané. Takové mýdlo se naleje do dávkovače ze skla a oceli a ten ho pak dávkuje tu na zrcadlo, tu na vaše kalhoty. Nikdy nevíte, kudy to z něj na vás vyteče. Představuju si, že takovýhle vesmírný dávkovač z jiné planety vyvinul v podzemní laboratoři nějaký bláznivý designér v záchvatu originality a šílenství, a nad tím, jak ho budou používat lidi jako já nebo vy, si umyl ruce.

Ideální řešení, jak uložit mýdlo, přitom existuje. Je jím síťovaný sáček, zavěšený na vodovodní kohoutek, ve kterém mýdlo oschne, nevypadne z něj a ještě pěkně pění. Mýdlo v pytlíku ovšem vypadá stejně přitažlivě jako psí hovínko, takže se ho většina lidí radši ani nedotkne. Jen se mu – z bezpečné vzdálenosti – vysmívá.

Je to tak – dokonalé věci bývají odsouzené k opovržení. Ananas na pizze. Ponožky v sandálech. Pytlík na mýdlo. Mám strach, že až někdo najde dokonalé řešení všech problémů lidstva, nějaký estét ho smete ze stolu jen proto, že mu bude připadat málo hezké – a nám všem se šťastná budoucnost problemcá mezi prsty.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.