Mirka Nezvalová: Dětské otázky

26. duben 2024

Babi, a kde mají ptáci uši, zeptal se mě téměř pětiletý vnuk Robin ve chvíli, kdy jsme na chalupě přes okno pozorovali poletující vrabce a sýkorky. Tak to jsem tedy byla parádně zaskočená, protože nad tím jsem nikdy nepřemýšlela.

Ještě, že existuje internetový přítel na telefonu, takže jsem vnuka mohla poučit, že je opravdu mají, ale trochu jinde než my lidé.

Pokud by se i vás někdo z vašich potomků či vnoučat někdy zeptal, pak vězte, že je mají hned za očima, nebo těsně pod nimi. Každá ušní dírka může být dokonce stejně velká jako oko. Ale uši jsou přikryté jemným peřím, které je chrání před hlukem větru, zejména když pták letí.

Naštěstí jsem Robinovi nenutila informaci, že třeba kalous ušatý má uši, které přece jasně vidíme. Ale to nejsou uši – jak jsem opět zjistila díky internetu – jde o speciální prodloužené opeření, které ušní boltce jen připomíná. Když jsme tohle probírali ve škole v přírodopisu, asi jsem chyběla, nebo mi to přišlo jako pro život zcela nepodstatná vědomost.

A tak jsem díky té na první pohled naivní dětské otázce alespoň provětrala své seniorské mozkové buňky a něco nového se zase dozvěděla. Tuším, že nebyla poslední. Naše vnoučata jsou zvídavá a věří, že jim poskytneme fundované odpovědi.

Našemu Robinovi bude teprve pět, ale jeho život se staršími sestrami mu přináší informace velmi podnětné. Ptal se mě tuhle například, jestli vím, co jsou to tanga. Schválně jsem čekala, s čím přijde. No, to jsou přece gaťky, co nosí Eliška a mají vzadu jen takovou šňůrku. Chytrý kluk.

Jen doufám, že ho ještě pár let dělí od praktických otázek týkajících se anatomie člověka, případně jeho rozmnožování. Pobavila mě historka jedné mé známé – její syn si na prvním stupni prohlížel novou učebnici a suše konstatoval: Tak to je vajíčko, tohle spermie, ale jak se to dostane dovnitř do břicha a vyroste z toho dítě?! No, to mi snad pak řeknou ve škole.

Našeho pětiletého Robina a mě jako babičku zatím jistí internet.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Mirka Nezvalová: Slavná vejce

    Dnes je Velký pátek, čas, kdy se jednou za rok otevírají skryté poklady. Napadlo vás někdy, že když rozklepnete vajíčko, je to vlastně malý poklad ukrytý ve skořápce?

  • Mirka Nezvalová: Ztracená kniha

    Před více než padesáti lety jsem si koupila román od francouzské spisovatelky Marguerity Durasové, byl ve slovenštině, takže Námorník z Gibraltaru.

  • Mirka Nezvalová: Zapomenutý pařez

    Znáte pohádku Františka Hrubína o Otesánkovi? O tom, jak šel tatínek do lesa, že si kloučka vytesá a najednou – kořínky se nadzvednou a pařízek rozběhne se.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.