Jan Cempírek: Léto jako bramboračka

22. červen 2022

Bramborová polévka má v české kuchyni pověst dosti střídmou. Patří mezi nejzákladnější jídla a dovede ji uvařit každý kuchařský novic. Vždyť na přípravě bramboračky nic není – voda, sůl, brambory, jíška, to je základ... a pak: co dům dá.

Nejčastěji je bramborová polévka – prostě obyčejná. Občas skvělá. Málokdy mizerná. Ale nej a výjimečná bývá zpravidla od babičky nebo maminky. Tak to zkrátka chodí.

A s létem je to podobné. Základní recept vydařeného léta je totiž také jaksi daný: teplo, koupání, děti na prázdninách, orosené pivko u stánku a sem tam prudká bouřka jak z Vivaldiho Čtyř ročních období.

Ale co dělá vaše léto originálním, jsou právě další ingredience, které dodáte. Protože zatímco zbytek roku se u většiny lidí skládá podle neměnných rytmů práce, školy, vyzvedávání vnoučků z tréninku a podobně, v létě si chutě slunečních dní ladí každý tak nějak volněji.

Někdo je na zahrádce, další cestuje jak umanutý. Někdo se celé dny válí u vody, jiný nesleze ze svého elektrokola. Prostě – každý si to své léto může dochutit podle svého.

Uvařte si tedy nadcházející měsíce, jak velí vaše letora, a ať ještě po letech vzpomínáte na to, že léto roku 2022 bylo prostě úžasné, voňavé a chuťově vynikající. Přesně takové, jako zůstává ve vzpomínkách ta nejvymazlenější bramboračka, kterou kdysi dělávala vaše babička či maminka.

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související