Jan Cempírek: Karmické telefonáty

1. listopad 2021

Karma je zdarma, pronáší s temnou jiskrou v oku leckterý český bezvěrec. Ale něco to do sebe má a často si na tuto hlášku vzpomenu. Protože mé karmické zatížení je značné a já zde dnes učiním doznání.

V dětství patřilo k oblíbeným kratochvílím malého Honzíka Cempírků listovat telefonním seznamem, hledat nositele legračních příjmení a těm nebožákům pak s kamarády volat.

Co jsme si užili švandy, když jsme od pana Flašky chtěli vědět, zda je zálohovanej, od paní Volové vyzvídali, jestli už přišel z práce ten starej vůl, nebo volali panu Chlupatému, že sháníme na zimu svetr.

Zkrátka a dobře, telefonní hovory cizím lidem zkrášlily naše dětství, ale teď se mi to karmicky vrací i s úroky. Do našeho města se totiž před lety přistěhoval obvodní doktor stejného příjmení jako já. A někteří pacienti nejsou právě lumeni, a tak často volají na číslo prvního Cempírka, kterého jim vyplivne google, to jest volají mně. A volají o sto péro.

Scénář bývá povětšinou stejný. Neznámé číslo na displeji, přijmu hovor, řeknu - Cempírek a už se na mě sype nějaká diagnóza, kterou šťastný volající chrlí s dekadencí kulometu Maxim.

Chápu, dovolat se doktorovi je prostě zázrak a není v tu chvíli čas zjišťovat, kdo je kdo. Než stačím říct – to je omyl, jsem tak zhusta zasvěcen do nejintimnějších potíží chuděry na druhé straně.

Během těch pár let jsem proto získal docela obstojnou zkušenost s prdíky, novými erektivními preparáty, nenadálými teplotami a stal se ze mě expert na vyplňování formulářů pro zaměstnavatele.

Ale stěžovat si by bylo licoměrné. I když je to v týdnu již pátý telefonát, říkám si klid. Je to prostě má karma. To máš totiž, milý Honzo, třeba za toho pana Konečníka, kterému jsi v dětství s oblibou volal, jaký toaletní papír nejraději používá

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.